Πέτσας: Δεν μειώνεται το αφορολόγητο, δεν κόβονται επιδόματα * ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο α' πενταμήνου * Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

6/7/19

Εθνικές εκλογές 2019: Μεγάλο στοίχημα η οικονομία


Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και με αντίπαλο την αποχή, οι «μονομάχοι» ολοκλήρωσαν τον προεκλογικό αγώνα και αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Συνεχείς είναι οι αναφορές τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, καθώς είναι οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης που γίνονται εν μέσω θέρους.

Έπειτα από πολλά χρόνια στα μνημόνια, η πορεία της οικονομίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα το βασικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τη Δευτέρα καλείται να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει μια χτυπημένη από την κρίση αγοράς εργασίας.

Εκτός συνόρων, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, καθώς στις 8 Ιουλίου πραγματοποιείται Eurogroup με την Ελλάδα να είναι στην... ατζέντα. Η εμπιστοσύνη των εταίρων θεωρείται απαραίτητη ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επανεξέταση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πάντως η πορεία των ομολόγων δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας πως μπορεί να δρομολογηθεί μία νέα έξοδος στις αγορές.



Παράλληλα με την οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία επέλεξαν να εστιάσουν σε μία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι ζητήματα υγείας, ασφάλειας και παιδείας, ενώ στο ασφαλιστικό υπήρξε σφοδρή σύγκρουση με έντονο ιδεολογικό υπόβαθρο. Μήλο της Έριδος και για τους δύο «μονομάχους» είναι η μεσαία τάξη, που κυριάρχησε στις πολιτικές συζητήσεις σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. «Μάχη» για το αν θα πιάσουν το απαιτούμενο 3% ώστε να μπουν στη Βουλή δίνουν -με βάση τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- το ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των κομμάτων της επόμενης Βουλής έχει βαρύνουσα σημασία για τις έδρες του πρώτου κόμματος. Ουσιαστικά όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων που μένουν κάτω από το 3% τόσο ευκολότερος είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για το κόμμα που θα κόψει πρώτο το «νήμα» στην αυριανή αναμέτρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στα περισσότερα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο σε «γαλάζια» νίκη, σημειώνοντας πως θα υπάρχουν και τεχνοκράτες (κυρίως σε θέσεις υφυπουργών). Στόχος είναι με επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας η ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου να γίνει την Τρίτη, ενώ να σημειωθεί πως η Βουλή θα «ανοίξει» στις 17 του μήνα.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΣΑ 6/7/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!