Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ξεκίνησε "βροχή" προεκλογικών προσλήψεων και παροχών από την κυβέρνηση


Τσουνάμι «ύποπτων» τροπολογιών θα χτυπήσει τη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει άρον άρον μέσα στο ομιχλώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή, απαντώντας έτσι στο ερώτημα «γιατί ο πρωθυπουργός μετέθεσε εκ νέου τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να θέσει επισήμως το θέμα των πρόωρων εθνικών εκλογών».

Τα υπουργεία, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, έχουν πάρει «φωτιά» και προσπαθούν να συντάξουν όπως όπως τροπολογίες με πάσης φύσεως «εκκρεμότητες», διευθετήσεις αλλά και... εξυπηρετήσεις ημετέρων. Είναι βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες το ελληνικό κοινοβούλιο θα χρησιμοποιηθεί ως «πλυντήριο» για να καθαρίσει με θεσμικό τρόπο διάφορα ζητήματα που είναι κρυμμένα στα συρτάρια των υπουργικών γραφείων.

Μάλιστα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο για την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, που συνεπάγεται το κλείσιμο της Βουλής, δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο για κωλυσιεργίες στην νομοθέτηση. Για αυτό, ο Νίκος Βούτσης, αποφάσισε από αύριο κιόλας, να βάλει στο φουλ τις μηχανές του νομοθετικού έργου, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Για να επιτευχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν τρεις κυρώσεις οι οποίες θα αποτελέσουν «όχημα» για να φορτωθούν επάνω τους δεκάδες βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Όμως το μεγαλύτερο «βάρος» των τροπολογιών θα το σηκώσει ο Παύλος Πολάκης καθώς την τελευταία ημέρα που θα συνέλθει η Ολομέλεια, την Παρασκευή, θα ψηφιστεί η κύρωση δωρεάς του Σταύρου Νιάρχου προς το υπουργείο Υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της «ιδιότυπης κανονικότητας» όπως χαρακτήρισε τις συνθήκες και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζουν μόνοι τους τις τροπολογίες θυμίζοντας την ρήση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»... Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ήδη προαναγγείλει πως θα αποχωρήσουν από την ντροπιαστική διαδικασία και στοιχηματίζουν πως η κυβέρνηση θα περάσει πάνω από 100 τροπολογίες στην Βουλή.



Το κόλπο

Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση άνοιξε άρον άρον τη Βουλή, για μόλις τρεις ημέρες. Το “κόλπο” για να περάσουν «αθόρυβα» οι ύποπτες τροπολογίες είναι γνωστό. Βουλευτές καθ’ υπόδειξη των υπουργών καταθέτουν τις «φωτογραφικές» τροπολογίες. Διότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής οι βουλευτικές τροπολογίες είναι ακοστολόγητες. Δηλαδή ο Κανονισμός δεν επιβάλλει να συνοδεύονται από κοστολογημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπως συμβαίνει με τις υπουργικές.

Έτσι, αν ένας υπουργός θέλει να «περάσει» από την Βουλή μια νομοθετική ρύθμιση που έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε, δίνει την ρύθμιση σε κάποιον βουλευτή και την καταθέτει εκείνος για λογαριασμό του. Στην συνέχεια ο υπουργός την κάνει αποδεκτή και ουδείς γνωρίζει πόσο θα «κοστίσει το μάρμαρο».

Η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να «τακτοποιήσει» εκκρεμότητες, μία ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές. Για «απαράδεκτη» τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Με ρύθμιση που παρατείνει τη διάρκεια εργασίας συμβασιούχων έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 άνοιξε στην Βουλή ο «χορός» κατάθεσης υπουργικών τροπολογιών.

Η διάταξη κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που αφορά σε κύρωση συμφωνίας της ελληνικής δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Με την τροπολογία «παρατείνεται η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ και απασχολείται προσωρινά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από την λήξη τους μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίσοιχες θέσεις σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες της προκήρυξης και κατ ανώτατο όριο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι απασχολούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

Σε 10.500 διορισμούς εκπαιδευτικών προχωρεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε προεκλογικό φόντο και όχι με διαγωνισμό αλλά υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Το «προεκλογικό δώρο» υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η εγκριτική απόφαση (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για τον μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, απέστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη και, στη συνέχεια, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί θα καλύψουν κενά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως είχε ανακοινωθεί, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν για το σχολικό έτος 2020–2021 και 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2021–2022.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την απόφαση για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ σε 134 ανέργους, πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση, των εξής επιχειρήσεων:

«RAXEVSKY ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε 101 άτομα,
«Γ.Ο.Ε.Β. ΠΗΝΕΙΟΥ- ΑΛΦΕΙΟΥ» σε 20 άτομα,
«Ε.Δ.Η.Κ.Α. Α.Ε.» σε 7 άτομα,
Εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» σε 6 άτομα.

Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές που μας πέρασαν, όσο και την πανωλεθρία της Ρένας Δούρου στην Περιφερεια Αττικής στην οποία ανήκει και το Μάτι, η κυβέρνηση έβγαλε το ΦΕΚ που ορίζει τους όρους της δανειοδότησης των πληγέντων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, το ελληνικό δημόσιο έχει δεσμευτεί για χορήγηση του 75% της εγγύησης των δανείων στις τράπεζες. Εκτός από τη διευθέτηση των δανείων για τις περσινές φωτιές, το ΦΕΚ αναφέρει και τους όρους για τα δάνεια των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2016 και του 2017. Η κυβέρνηση όμως δε σταμάτησε εκεί. Στο έγγραφο αναφέρονται επίσης οι όροι για την παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες για πιστωτικές διευκολύνσεις, προς αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια, από τη χαλαζόπτωση ακόμα και της 18ης Ιουνίου 2014 σε περιοχές της Π.Ε. Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

"Κανένα από τα «παιδιά» του δεν θα αφήσει ατακτοποίητο πριν φύγει από την εξουσία, σε λίγες εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας. Μια από τις σκανδαλώδεις διευθετήσεις που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, λίγο πριν σφυρίξει η λήξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή του διορισμού της Όλγας Χαρίτου, συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθήνας Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ως μέλος στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος", αναφέρει ρεπορτάζ του mononews.gr.



Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα ελέγξει κάθε πράξη παρέμβασης στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία γίνεται από χθες, Δευτέρα 3 Ιουνίου μέχρι και την προκήρυξη εκλογών, απηύθυνε η Νέα Δημοκρατία, δια του Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Γεωργαντά.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: «Προειδοποιούμε ότι κάθε παράνομος διορισμός εκτός ΑΣΕΠ, κάθε αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών, καθώς και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση ή επίσπευση στη Δημόσια Διοίκηση που πραγματοποιείται από χθες, Δευτέρα 3 Ιουνίου, μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών, θα ελεγχθεί τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητα της».

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη της ΝΔ, τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε «την αγωνία της κυβέρνησης να τακτοποιήσει τους κομματικούς της φίλους και να εξασφαλίσει το μέλλον των στελεχών της». Η ΝΔ, ανέφερε, θα προστατεύσει τη Δημόσια Διοίκηση από τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις «μιας κυβέρνησης που, λειτουργώντας με καθεστωτική αντίληψη, αντιμετωπίζει τη Δημόσια Διοίκηση ως κομματικό λάφυρο».

(ΤΡ 4/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!