Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Στον «αέρα» η έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου


Νέες καθυστερήσεις αναμένονται από τη Δευτέρα στην έκδοση των συντάξεων ασφαλισμένων του Δημοσίου και των δήμων.

Σήμερα οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων προσεγγίζουν τα τρία έτη, κάτι στο οποίο έχει οδηγήσει η προ διετίας υποβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε απλή Διεύθυνση, και η υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.


Μέχρι χθες Παρασκευή 31 Μαΐου η έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου γινόταν κυρίως από υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στον ΕΦΚΑ, αν και στεγάζονταν στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.



Οι μετατάξεις αυτών των υπάλληλων που προσεγγίζουν τους 60 στον αριθμό εξέπνευσαν χθες και πλέον από τη Δευτέρα επιστρέφουν στις νέες οργανικές τους θέσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι, την έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου θα την αναλάβει αποκλειστικά η Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα του ΕΦΚΑ, η οποία υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Ενιαίου Φορέα.

Το πρόβλημα είναι πως στη σχετική διεύθυνση εργάζονται μόλις πέντε στελέχη του ΕΦΚΑ και κάποιοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, στους οποίους πέφτει πλέον το βάρος της έκδοσης χιλιάδων συντάξεων του Δημοσίου.

Τα «μπαλώματα» με τις μετατάξεις είχαν επιβραδύνει τους ρυθμούς έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου, αλλά το πρόβλημα από τη Δευτέρα θα καταστεί εξαιρετικά σοβαρό. Το δυστύχημα είναι πως λόγω κακού προγραμματισμού το προσωπικό του ΕΦΚΑ που έλαβε την σχετική εκπαίδευση από τα στελέχη του ΓΛΚ δεν επαρκεί για να διεκπεραιώσει το μεγάλο όγκο των υποθέσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η καθυστερημένη έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου από τον ΕΦΚΑ επηρεάζει κυρίως 3.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αν και οι εν λόγω συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ μηνιαίως οι δικαιούχοι τους ζουν με την αγωνία της έκδοσης τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για το μοναδικό τους εισόδημα.

Πηγή (ΣΑ 1/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!