Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Τι σημαίνει για τους φορολογούμενους η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου


Από το τηλεοπτικό βήμα της ΕΡΤ ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020.

Με την κίνηση αυτή, που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί την αντίστοιχη τροπολογία που είχε καταθέσει προ ημερών η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα κρατεί σε στάση αναμονής τουλάχιστον τους μισούς Έλληνες φορολογούμενους που αναμένουν να πληροφορηθούν εάν θα πληρώνουν περισσότερους φόρους από το 2020 και έπειτα.

Πέραν εάν συμφωνούν ή όχι οι δανειστές με μια τέτοια απόφαση, εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού και αναζήτησης νέων μέτρων, ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν «ακυρώσει» ταυτόχρονα και τα άρθρα 11-13 του ίδιου νόμου, τα οποία προβλέπουν επίσης για το 2020:

- Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

- Την μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 20%

- Την αύξηση της απαλλαγής από ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσους έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ το χρόνο.

Και αυτό γιατί το δημόσιο χάνει μεν 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ από την προαναγγελθείσα ακύρωση της μείωσης στο αφορολόγητο, αλλά θα χάσει και 2 δισ. ευρώ από την τυχόν διατήρηση των φοροαπαλλαγών που θεσπίστηκαν ταυτόχρονα σαν «θετικά ισοδύναμα» ή δημοσιονομικά ουδέτερα «αντίμετρα». Και τότε ανοίγει τεράστια «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, που δύσκολα θα μπορεί να καλυφθεί και με οποιαδήποτε άλλα «ισοδύναμα» μέτρα λιτότητας.



Βάσει της νομοθεσίας που που ψηφίστηκε το 2017 προβλέπεται μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.685 ευρώ για άγαμους, στα 6.569 για τις οικογένειες με παιδιά από τα 8.636 – 9.545 που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η έκπτωση φόρου από 1.900-2.100 που είναι σήμερα, φτάνει στα 1.250 έως 1.450 ευρώ ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη.

Από την απώλεια της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ αναμένεται να πληγούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν για τα εισοδήματα τους. Ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 550 ευρώ που δεν πληρώνουν σήμερα φόρο εισοδήματος καθώς καλύπτονται από το αφορολόγητο για εισοδήματα ως 8.636 ευρώ, το μέτρο αναμένεται να είναι δυσβάστακτο. Το ίδιο ισχύει και για τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και για μισθό πάνω από τα 400 ευρώ.

Από τη σχεδιαζόμενη μείωση του αφορολόγητου δεν αναμένεται να γλιτώσουν όσοι ευνοήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ. Συγκεκριμένα, περίπου 600.000 μισθωτοί που σήμερα λαμβάνουν τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά τον μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 431 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ δεν πλήρωναν καθόλου φόρο εισοδήματος.

Πηγή: newmoney.gr (ΤΕ 5/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!