Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Τα επτά πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζει η ΝΔ


Με τον αέρα της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τη διατήρηση αυτής τόσο στις φανερές όσο και στις κρυφές δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν της κάλπης της 7ης Ιουλίου, στρέφει το βλέμμα του και στην επόμενη μέρα.

Βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, έχει ήδη κάνει έναν αρχικό σχεδιασμό για τις προτεραιότητες που θα θέσει αμέσως με την εκλογή του και οι οποίες θα σηματοδοτήσουν τις προθέσεις του για τον τρόπο που θα πολιτευτεί την τετραετία 2019-2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη βαρύτητα ο κ. Μητσοτάκης δίνει στις πρώτες κοινοβουλευτικές -άκρως συμβολικές- παρεμβάσεις του, κάποιες από τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα διορθώσουν πράγματα που «πήραν τη λάθος κατεύθυνση» στην θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ άλλες αφορούν νέες προτάσεις του κόμματός του με «σημαία» τις μεταρρυθμίσεις.

Όπως πληροφορείται το Euro2day.gr, το πλάνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των στενών συνεργατών του περιλαμβάνει κατ’ αρχήν επτά νομοσχέδια, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα αποτυπώνουν τη νέα φιλοσοφία που θέλει να περάσει στη διακυβέρνηση της χώρας και τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, με ξεκάθαρο προς όλους το νέο τοπίο και χωρίς αιφνιδιασμούς.



Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακόλουθες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις:

1. Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και οργάνωση του κράτους. Στο επίκεντρο, η αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και η ενίσχυση της αξιοκρατίας, το «κτύπημα» των πελατειακών σχέσεων, η ενίσχυση των Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται «με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια» και η μέγιστη δυνατή απόδοση των δημόσιων λειτουργών.

2. Νέο φορολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα περιέχεται και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, του φορολογικού κόστους της εργασίας και του ύψους των εισφορών. Μέγιστη σημασία στη ΝΔ δίνουν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.

3. Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η κατάργηση του ασύλου. Οι καταλήψεις, έχει πει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα φύγουν την επόμενη κιόλας ημέρα» και εγγυάται καλά δημόσια πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά, που «δεν θα είναι άνδρα κουκουλοφόρων και διακινητών ναρκωτικών» και θα ετοιμάσουν πραγματικά μια νέα γενιά φοιτητών για τις προκλήσεις μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.

4. Σχέδιο νόμου με αρκετές σημειακές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, με καθοριστικό άξονα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Σκοπός του προέδρου της ΝΔ είναι να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια. «Χρέος μας είναι να βάλουμε την οικονομία σε νέα αναπτυξιακή τροχιά και αυτό θα γίνει μόνο αν προτάξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη της ποιοτικής εργασίας», υποστηρίζει.

5. Στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα άπτονται της ασφάλειας των πολιτών και της δικαιοσύνης, όπως η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και των αδειών σε τρομοκράτες, καθώς και η σύσταση φυλακών τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας), όχι μόνο για μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και για σκληρούς ποινικούς. «Είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει τον νόμο και την τάξη», σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης.

6. Σημειακές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» για την Υγεία, με επίκεντρο την πρόληψη και την καθιέρωση των προσυμπτωματικών ελέγχων για τους πολίτες.

7. Αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι πάντως που θα εξαρτηθεί και από την δύναμη των κομμάτων στην επόμενη Βουλή και από το αν η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη ή θα συνεργάζεται με κάποιο άλλο κόμμα. «Θέλουμε να εμπνεύσουμε ένα αίσθημα πολιτικής ασφάλειας. Να μην αιφνιδιάσουμε ούτε να εργαλειοποιήσουμε τον εκλογικό νόμο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», αναφέρουν στην Πειραιώς, υπογραμμίζοντας πως θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου ο νέος, αλλαγμένος νόμος να εφαρμοστεί -αν είναι εφικτό- αμέσως.

Πηγή: Euro2day.gr (ΚΥ 9/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!