Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πώς γίνονται οι έλεγχοι της Εφορίας για την έκδοση αποδείξεων


Ιδιαίτερες πρακτικές και έξυπνα τρικ χρησιμοποιούν οι ελεγκτές της εφορίας προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την μη έκδοση αποδείξεων. Οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται στο σχέδιο ελέγχου για τους καλοκαιρινούς μήνες και τις τουριστικές περιοχές το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το σχέδιο ελέγχου αφορά στο σύνολο των κλάδων που κατά την τουριστική περίοδο βλέπουν τους τζίρους τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα καθώς και τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές, παραλιακές και μη. Οι κυριότερες πρακτικές που ακολουθούνται κατά τη διενέργεια των ελέγχων είναι οι εξής:

- η μη εντοπιότητα των ελεγκτών. Σχεδόν 7 στους 10 ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση αποδείξεων γίνονται από ελεγκτές του "επιχειρούν" μακριά από τον τόπο στον οποίο υπηρετούν. Για παράδειγμα, ελεγκτές από την Αττικής μεταβαίνουν για ελέγχους στα νησιά των Κυκλάδων ενώ ελεγκτές από έναν νομό της Κρήτης πραγματοποιούν ελέγχους σε άλλον νομό. Από την μη εντοπιότητα των ελεγκτών αυξάνεται, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων καθώς βεβαιώνονται ευκολότερα φορολογικές παραβάσεις



- η "προσποίηση του πελάτη". Οι ελεγκτές εμφανίζονται ως πελάτες και έτσι παρακολουθούν καλύτερα αν εκδίδονται αποδείξεις. Δηλώνουν την ιδιότητά τους όταν πλέον έχουν διαπιστώσει παραβάσεις οι οποίες δύσκολα αμφισβητούνται από τους ελεγχόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελέγχου με την προσποίηση του πελάτη είναι αυτός που έγινε πρόσφατα σε εστιατόριο της Μυκόνου που εμφανίζεται να διαχειρίζεται γνωστός Τούρκος εστιάτορας και κρεοπώλης. Οι ελεγκτές έμειναν για αρκετή ώρα σαν πελάτες και διαπίστωσαν ότι δεν εκδόθηκαν 34 αποδείξεις συνολικής αξίας 25.800 ευρώ. Το εστιατόριο "σφραγίστηκε" στη συνέχεια για 48 ώρες

- η σύγκριση του τζίρου που έχει καταγραφεί στην ταμειακή μηχανή με τον τζίρο που έχει καταγραφεί στη συσκευή ηλεκτρονικών χρεώσεων POS. Πολλοί ελεγκτές περιορίζονται απλώς στον έλεγχο αν ο τζίρος του POS είναι μεγαλύτερος από τον τζίρο της ταμειακής καθώς αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη φοροδιαφυγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις που ο τζίρος του POS είναι μικρότερος από τον τζίρο της ταμειακής μηχανής, ορισμένοι ελεγκτές προχωρούν σε αντιπαραβολή κάθε χρέωσης στο POS με την αντίστοιχη απόδειξη από το αρχείο της ταμειακής μηχανής

-η λήψη στοιχείων πληρωμών μιας επιχείρησης από το τραπεζικό σύστημα και η σύγκριση με την έκδοση φορολογικών στοιχείων από αυτήν. Για παράδειγμα, τα στοιχεία πληρωμών ενός ξενοδοχείου από πλατφόρμα κρατήσεων μέσω διαδικτύου συγκρίνονται με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

Κατά το διάστημα 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, θα ελεγχθούν συνολικά 50.500 επιχειρήσεις, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και κλάδους.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το 85% των ελέγχων θα πραγματοποιηθεί εντός της επαγγελματικής εγκατάστασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων. Μάλιστα από το σύνολο των ελέγχων το 70% πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των ελεγκτών, όπως αναφέρθηκε.

Πηγή (ΤΡ 25/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!