ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

3/6/19

Ποιες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις χηρείας, την καταβολή των συντάξεων και τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ


Μία σειρά εγκυκλίων αναμένονται μέσα στην εβδομάδα από το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προλάβει μέχρι τις εκλογές την εφαρμογή του νόμου 4611/2019 ο οποίος περιλαμβάνει αύξηση των συντάξεων χηρείας, αλλαγή στην ημερομηνία καταβολής των συντάξεων αλλά και ένταξη των οφειλετών συνταξιούχων στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να τους καταβληθεί η σύνταξη.

Έτσι το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να επιδοθεί μέσα στην εβδομάδα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει την καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας στα τέλη Ιουνίου για τις συντάξεις Ιουλίου, την αλλαγή ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων προκειμένου οι μη μισθωτοί να πάρουν την σύνταξη Ιουλίου νωρίτερα καθώς και την άμεση συνταξιοδότηση των οφειλετών μέσω των 120 δόσεων.

Παράλληλα στο πλαίσιο τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων αναμένεται να προκηρυχθούν μια σειρά προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ ενώ ήδη από σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ και την Τετάρτη τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για εκδρομές, διακοπές, βιβλία και θέατρα.Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής συντάξεων

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να βγει η εγκύκλιος του νόμου 4611/2019 η οποία θα προβλέπει την αλλαγή ημερομηνίας καταβολής των κύριων συντάξεων αρχή γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου.
Έτσι, οι συντάξεις Ιουλίου θα πληρωθούν:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Το ΕΤΑΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2019 την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019)

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουλίου 2019 θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου 2019 την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019.

Συντάξεις χηρείας

Ρυθμίζονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να καταφέρει να καταβάλει τις αυξημένες συντάξεις χηρείας από τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου. Ειδικότερα οι συντάξεις θα είναι αυξημένες λόγω της αύξησης του ποσοστού αναπλήρωσης από το 50% στο 70% για τους επιζώντες συζύγους που σημαίνει γύρω στο 40% για το σύνολο των πάνω από 45.000 συνταξιούχων που λαµβάνουν σύνταξη χηρείας µε το καθεστώς του νόµου Κατρούγκαλου (για θανάτους από 13 Μαΐου του 2016 και µετά).

Παράλληλα η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη καθώς το νέο ποσοστό θα υπολογιστεί επί της παλιάς σύνταξης του θανόντος και όχι επί της επανυπολογισµένης µε βάση την εξίσωση του νόµου Κατρούγκαλου.

Η διάταξη για τις χήρες ισχύει από την Παρασκευή 17 Μαΐου όταν δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Συνεπώς η αύξηση ξεκινάει να µετράει από τη σύνταξη Ιουνίου, η οποία πληρώθηκε στα τέλη Μαΐου. Ηδη δηλαδή «τρέχει» ένα µηνιάτικο αναδροµικά.

Συνταξιοδότηση οφειλετών

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η εγκύκλιος για να ξεμπλοκαριστούν οι συνταξιοδοτήσεις των οφειλετών με την υποβολή της αίτησης στις 120 δόσεις.

Ειδικότερα προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όσοι οφείλουν και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Ειδικότερα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μάλιστα για τους αγρότες θα πρέπει να συμπληρώνουν το 67ο έτος ηλικίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αλλά και η οφειλή τους να είναι μέχρι 20.000 ευρώ για ασφαλισμένους ΟΑΕΕ, 15.000 για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και 6.000 για ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Οσοι οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ έχουν υποβάλει τους τελευταίους µήνες αίτηση για σύνταξη και έχουν οφειλές άνω των 20.000 στον πρ. ΟΑΕΕ, 15.000€ στο πρ. ΕΤΑΑ και 6.000€ στον πρ. ΟΓΑ αλλά η αίτησή τους δεν έχει ακόµη απορριφθεί θα µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων, και εφόσον η νέα οφειλή τους πέφτει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια θα µπορούν να συνταξιοδοτούνται πιθανότατα χωρίς νέα αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά µε ηµεροµηνία εξόδου την ηµεροµηνία επαναπροσδιορισµού της οφειλής και ένταξης στη ρύθµιση. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η οφειλή θα µεταφέρεται από το ΚΕΑΟ για περαιτέρω διαχείριση στην υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ. Οσοι οφειλέτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω υψηλών χρεών ή έχουν υποβάλει και αυτή έχει απορριφθεί, εντάσσονται στη ρύθµιση ως οφειλέτες-ασφαλισµένοι, και εφόσον η νέα τους οφειλή πέσει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια -είτε άµεσα είτε κατά τη διάρκεια της ρύθµισης- θα µπορούν να υποβάλουν τότε αίτηση συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι κάτω από τα προβλεπόµενα όρια, ο οφειλέτης μπορεί άμεσα να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις (όρια ηλικίας, χρόνος ασφάλισης κ.λπ.). Οταν υποβάλλεται αίτηµα για συνταξιοδότηση από τον οφειλέτη, ενηµερώνεται το ΚΕΑΟ και η οφειλή µεταφέρεται για περαιτέρω διαχείριση από την υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ. ∆ιαφορετικά, αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθµιση, όπως προκύπτει µετά τον επανυπολογισµό, είναι πάνω από τα προβλεπόµενα όρια ο οφειλέτης θα πρέπει να αποπληρώσει το υπερβάλλον ποσό µε το σύστηµα των δόσεων και µετά να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθµισης.

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Μέσα στον Ιούνιο το υπουργείο Εργασίας στοχεύει να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ μια σειρά προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Ήδη είναι σχεδόν έτοιμα δύο προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ για άνεργους αποφοίτους θετικών επιστημών ως 45 ετών.

Ειδικότερα αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος Voucher για 3.000 ανέργους με τίτλο: «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 25 έως 29 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ» και για 2.000 ανέργους με τίτλο: «Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων νέων 30 έως 45 ετών πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, μέσω κατάρτισης στον κλάδο ΤΠΕ».

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο της πληροφορικής σε 5.000 ανέργους νέους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 25-45 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης (εκτός πληροφορικής).

Σκοπός της δράσης είναι ο περιορισμός του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που παρεμποδίζει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και θα περιλαμβάνει την ακόλουθη δέσμη παρεμβάσεων:

  • Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής σε 3 φάσεις ( προ της έναρξης του προγράμματος κατάρτισης, μετά τη λήξη της θεωρητικού μέρους κατάρτισης και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης έως ή / και μετά τη λήξη της).
  • Παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας τετρακοσίων (400) ωρών σε ειδικότητα του Κλάδου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
  • Πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών.
  • Η συνολική διάρκεια κάθε προγράμματος κατάρτισης, ήτοι θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (on the job training) είναι 600 ώρες.

Τις υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής θα παρέχουν αδειοδοτημένοι πάροχοι κατάρτισης (Κέντρα Δια βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2) που θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης όπως και ο Εκπαιδευτικός όμιλος Σταθμός Γνώσης. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα πραγματοποιήσουν τη σύζευξη των ανέργων με τις επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης και θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελούμενων αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 είτε είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες ή από εταιρείες Λογισμικού, οι οποίες παρέχουν σχετικές Πιστοποιήσει.

Πηγή (ΔΕ 3/6/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!