Πέτσας: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του 2020 * Εκτός λειτουργίας την Κυριακή 15/9 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από 09:00 έως 17:00 * Έως τις 31 Δεκεμβρίου η ρύθμιση οφειλών προς δήμους * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,2% τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 7,2% οι εξαγωγές τον Ιούλιο * Στα 2,358 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες τον Ιούλιο * ΕΡΓΑΝΗ: 3.111 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

9/6/19

Το σχέδιο για επικουρικές ατομικές συντάξεις - Τι αλλάζει


Ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων και την υιοθέτηση των νέων επικουρικών ατομικών συντάξεων, στη βάση του σχεδίου PEPP των Βρυξελλών ( Pan Euroopean Personal Pensions) θα πάει στη Βουλή μετά τις εθνικές εκλογές.

“Οδηγό“ για τις επερχόμενες δομικές αλλαγές αναμένεται να αποτελέσει πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που “υπόσχεται“ μεγαλύτερες απολαβές για όσους συμπληρώνουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ, η ενίσχυση της προαιρετικής ασφάλισης θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

1.Επαναφορά των φορολογικών κινήτρων προαιρετική ασφάλιση ( έως ένα πλαφόν . Έως το 2013 υπήρχε πρόβλεψη για μείωση φόρου σε ποσοστό 10% για δαπάνες ασφαλίστρων έως 1.200 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και έως 2.400 ευρώ για οικογένεια.

2. Η μείωση των εισφορών και η αύξηση των επενδύσεων θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Αν εξαιρεθούν τα ταμεία μερισμάτων από τη μεταρρύθμιση, το δημοσιονομικό κόστος της νέας πρότασης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ μειώνεται στο 1, 5 % τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.. Λαμβάνοντας υπόψη τη δρομολογημένη μείωση των εισφορών της επικουρικής από 7% σε 6% το δημοσιονομικό κενό μειώνεται στο 1,3% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

3.Η προτεινόμενη μείωση των εισφορών θα αυξήσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας κατά περίπου 1, 5 ποσοστιαία μονάδα ( τουλάχιστον 75 θέσεις εργασίας) . Παράλληλα, κατά το ΙΟΒΕ το διαθέσιμο εισόδημα θα αυξηθεί από 0,5% έως 1% ενώ θα περιοριστούν ακίνητα για τη δηλωμένη εργασία, με θετικά αποτελέσματα κυρίως για τους νέους , τις γυναίκες και τους μερικώς απασχολούμενους.

4.Θα προκαλέσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά μέσο όρο 4,4 δισ. ευρώ κατά έτος για τα επόμενα 40 χρόνια και συσσωρευτικά περί τα 200 δισ. ευρώ. Επιπλέον επισημαίνεται ότι, στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί το σχέδιο PEPP, το οποίο εδώ και και τουλάχιστον 3 χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και των πολιτικών “ λειάνσεων “ στις Βρυξέλλες. Μέσω του PEPP επιδιώκεται η υποκατάσταση του ρόλου των πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητων συντάξεων, τις οποίες αποδίδουν τα δημόσια συστήματα ασφάλισης από νέες “ ατομικές συντάξεις “.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού ασφαλιστικού προϊόντος για την ενίσχυση της ατομικής αποταμίευσης, με βάση ενιαίους κανόνες στο σύνολο των χωρών της ΕΕ. Οι νέες “ ατομικές συντάξεις “ θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο σε σχέση με τις κύριες άλλα θα αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση του εισοδήματος όσων συνταξιοδοτηθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Στην Ελλάδα τις ατομικές επικουρικές συντάξεις αναμένεται να αποδίδει το νέο επαγγελματικό Ταμείο, τη σύσταση του οποίου εξετάζουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς όπως συμφωνήθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2018. Καθοριστικό ρόλο για τον νέο φορέα θα διαδραματίσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αναλογιστική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.Τα συμπεράσματα της θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των εισφορών, τους όρους χορήγησης των παροχών και τις πιθανές φοροελαφρύνσεις.

Στόχος είναι το νέο Ταμείο να λειτουργήσει έως το 2022. Θα έχει κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών ( “ατομικές μερίδες”) και η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για τους μισθωτούς. Οι συντάξεις και οι παροχές θα προκύπτουν με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί και από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται από τις επενδύσεις των αποθεματικών.

Πηγή: "Δημοκρατία" (ΚΥ 9/6/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!