ΕΟΔΥ: 1212 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - 43 νεκροί * Παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες * Γεωργιάδης: Από Μάιο σταδιακή άρση των μέτρων * Από τη Δευτέρα 30/3 η διάθεση της Κάρτας του Αγρότη * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την 1η Απριλίου * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών τον Φεβρουάριο * Από 30 Μαρτίου έως 9 Απριλίου οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις * Κορωνοϊός: 2142142000 η νέα τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των πολιτών * Κορωνοϊός: Σε λειτουργία η γραμμή 1520 για καταναλωτές και επιχειρήσεις * ΕΟΔΥ: 1135 και 2105212000 οι τηλεφωνικές γραμμές για τον κορωνοϊό * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

5/6/19

"Φωτιά" παίρνουν οι τιμές της βενζίνης - Πού και πώς θα βρείτε τη φθηνότερη


Φωτιά έχουν πάρει από τώρα οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε νησιά κι άλλες παραθεριστικές περιοχές.

Κι ενώ το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, και η ζήτηση δεν έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις οι γνωστές κερδοσκοπικές πρακτικές της αγοράς καυσίμων έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Έτσι στο Καστελόριζο, η αμόλυβδη έχει εκτοξευτεί στο 1,998 ευρώ το λίτρο, στη Σαντορίνη πωλείται έως και 1,989 ευρώ, στη Μύκονο μέχρι 1,959 ευρώ, στη Νάξο φτάνει ακόμη και το 1,95 ευρώ το λίτρο αλλά και στα Δωδεκάνησα η αμόλυβδη έχει εκτοξευτεί ακόμη και στο 1,88 ευρώ το λίτρο.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και από την επεξεργασία τους αναδεικνύεται επιπλέον και η μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στη μετακύλιση των μειώσεων των διεθνών τιμών στις αντλίες των βενζινάδικων.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 26 Απριλίου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Μπρεντ άρχισαν να μειώνονται και μέχρι τις 31 Μαΐου η πτώση ήταν της τάξης του 17%. Για την ακρίβεια, τον Απρίλιο το Μπρεντ είχε εκτιναχθεί στα 74,14 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγηθεί ένα πολύμηνο σερί ανόδου που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου και με αφετηρία τα περίπου 57 δολάρια το βαρέλι. Για το προαναφερόμενο διάστημα, η αμόλυβδη ανέβηκε από 1,477 ευρώ το λίτρο στο 1,646 ευρώ. Ωστόσο, αν και από τις 26 Απριλίου το Μπρεντ έπεσε στις 31 Μαΐου στα 61,10 δολάρια το βαρέλι, εντούτοις για την ίδια περίοδο η αμόλυβδη βενζίνη μειώθηκε ανεπαίσθητα, στο 1,642 ευρώ το λίτρο.Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτή την αντίστροφη πορεία διεθνών - εγχώριων τιμών αφενός στην υψηλή φορολόγηση της βενζίνης (οι φόροι αντιστοιχούν στο 62% της τελικής τιμής) και αφετέρου στις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά καυσίμων. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός των βενζινάδικων σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι πρατηριούχοι να διατηρούν υψηλά τα περιθώρια κέρδους, προκειμένου να επιβιώσουν. Άλλη μία στρεβλή λειτουργία, όπως καταγγέλλουν πρατηριούχοι, είναι και τα αδιαφανή κριτήρια με τα οποία δίνουν τις εκπτώσεις όγκου οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση, αρκεί να αναφερθεί το γεγονός πως όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον παράγοντες της αγοράς, οι διεθνείς μεταβολές εξαιτίας των υψηλών φόρων επηρεάζουν μόλις το 30% της τελικής τιμής πώλησης της βενζίνης.

Κατανοώντας την ανάγκη του κόσμου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε στη δημιουργία μιας έξυπνης εφαρμογής.

Η εν λόγω εφαρμογή ουσιαστικά ενημερώνεται για τις τιμές των πρατηρίων στη βενζίνη και τις διαθέτει ηλεκτρονικά, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να εντοπίσουν ποιο πρατήριο από αυτά που βρίσκονται κοντά τους, έχει την φθηνότερη βενζίνη, για να μπορούν να πάνε εκεί. Η πλατφόρμα, με την ονομασία «Fuel Prices» αποτελεί στην ουσία ένα σύγχρονο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων και στόχο έχει να βοηθήσει τους πολίτες να αποφύγουν την αισχροκέρδεια και τα πρατήρια με τις ακριβότερες τιμές στα καύσιμα.

Ο εντοπισμός του πρατηρίου με τα φθηνότερα καύσιμα γίνεται μέσα από απλά βήματα στην ιστοσελίδα. Αναλυτικά οι οδηγίες να βρείτε το καταλληλότερο πρατήριο ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε είναι οι εξής:

Αρχικά, εμφανίζεται ένας χάρτης της Ελλάδας, στον οποίο επιλέγουμε τον νομό, είτε πατώντας πάνω στον χάρτη, είτε από το μενού που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον χάρτη.

Επιλέγουμε, για παράδειγμα, τον νομό Γρεβενών και πατάμε την επιλογή «επόμενο». Αμέσως μετά εμφανίζονται όλοι οι δήμοι της περιοχής και η εφαρμογή μας καλεί να επιλέξουμε σε ποιον δήμο -ή και σε ποιους δήμους- ενδιαφερόμαστε να αναζητήσουμε πρατήρια.

Επιλέγουμε τον δήμο που επιθυμούμε, για παράδειγμα τον δήμο Γρεβενών και πατάμε «επόμενο». Σε εκείνο το σημείο εμφανίζονται τα δημοτικά διαμερίσματα, από τα οποία «κλικάρουμε» όσα μας ενδιαφέρουν και πατάμε, ξανά, στην επιλογή «επόμενο».

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε έπειτα είναι να επιλέξουμε το καύσιμο, του οποίου την τιμή μας ενδιαφέρει να βρούμε. Οι επιλογές που είναι διαθέσιμες είναι οι αμόλυβδη 95 και 100 οκτανίων, Super, Diesel Κίνησης, Diesel Θέρμανσης, Υγραερίου Κίνησης (Autogas) και Diesel Θέρμανσης (κατ’ οίκον).

Προσοχή: Κάνουμε πρώτα «κλικ» στην επιλογή «Δεν είμαι ρομπότ», στη συνέχεια επιλέγουμε το καύσιμο του οχήματός μας και πατάμε «επόμενο».

Στο στάδιο αυτό, η εφαρμογή Fuel Prices εμφανίζει τη λίστα με τα πρατήρια της περιοχής μας και το καύσιμο επιλογής μας, ξεκινώντας από εκείνα που έχουν τη χαμηλότερη τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα του Fuel Prices ανανεώνεται καθημερινά, ώστε να έχει αληθείς ενδείξεις και ακριβή αποτελέσματα.

(ΤΕ 5/6/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!