Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΤΕΑΕΠ: Πώς υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη στην παράλληλη ασφάλιση


Διευκρινίσεις για την πληρωμή επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, είτε υπάρχει προσαυξημένη εισφορά είτε όχι, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει αφενός, την προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης, στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει παράλληλο χρόνο ασφάλισης, κι έχει πληρώσει αυξημένες εισφορές. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης, αφορά όλους τους μέχρι 31/12/2013 ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση και συνταξιοδοτούνται από 1/1/2015 και μετά, εφόσον ασφαλίζονταν παράλληλα σε περισσότερα τους ενός ενταχθέντα στο ΕΤΕΑΕΠ ταμεία επικουρικής ασφάλισης και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον από έναν από αυτούς μέχρι 31/12/2014.

Ο χρόνος επικουρικής ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά αντιστοιχεί στο δεύτερο τμήμα της επικουρικής σύνταξης, που υπολογίζεται με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC). Παράλληλα, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι γενικά, σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης, ο ασφαλισμένος λαμβάνει επικουρική σύνταξη εφόσον θεμελιώνει αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ. Εάν το δικαίωμα θεμελιώνεται και στους δύο φορείς που πλέον έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ, η σύνταξη υπολογίζεται και από τους δύο και χορηγείται το πιο συμφέρον ποσό.



Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ δικαιούνται σύνταξης, εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στο φορέα κύριας ασφάλισής τους για την ίδια αιτία κι έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Συνεπώς, δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΕΑΕΠ θεμελιώνεται, εφόσον ο ασφαλισμένος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τουλάχιστον σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης και σε τουλάχιστον έναν από τους ενταχθέντες στο ΕΤΕΑΕΠ πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης, χωρίς να ελέγχεται, εάν πληρούνται ταυτόχρονα και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του δεύτερου πρώην φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για κάθε επιμέρους πρ. τομέα είναι, σε κάθε περίπτωση, αυτές του αντίστοιχου πρ. φορέα κύριας ασφάλισης.

Έτσι, για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος, ασφαλισμένος στο Δημόσιο για κύρια σύνταξη και στο πρ. ΤΕΑΔΥ για επικουρική σύνταξη, που εργαζόταν παράλληλα ως ιδιωτικός υπάλληλος, ασφαλισμένος στο πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κύρια σύνταξη και στο πρ. ΤΕΑΧ για επικουρική σύνταξη, λαμβάνει κύρια σύνταξη από το Δημόσιο και του χορηγείται επικουρική σύνταξη από το πρ. ΤΕΑΧ, βάσει των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του αντίστοιχου φορέα κύριας ασφάλισης, ήτοι του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Εάν ο ασφαλισμένος πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και των δύο πρώην φορέων επικουρικής ασφάλισης, στους οποίους έχει παράλληλο ή μη χρόνο ασφάλισης, η σύνταξη υπολογίζεται και από τους δύο πρώην φορείς, και χορηγείται το πιο συμφέρον ποσό. Εάν δεν προκύπτει διαφορά στο ποσό της σύνταξης, αυτή απονέμεται από την αρμόδια για τα θέματα του πρώην φορέα υπηρεσία, στην οποία έχει υποβάλει αίτηση ή έχει επιλέξει ο αιτών.

Εάν πάλι, ασφαλισμένος για επικουρική σύνταξη παράλληλα στο πρ. ΤΕΑΧ και πρ. ΤΕΑΔΥ θεμελιώνει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης και στους δύο πρώην φορείς, μετά την 1/1/2015 υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στην υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ που χειρίζεται τα θέματα του πρ. ΤΕΑΔΥ μπορεί να λάβει:

α) - (Α) τμήμα επικουρικής σύνταξης για χρόνο ασφάλισης, μέχρι 31.12.2014, στο πρ. ΤΕΑΔΥ,

- προσαύξηση για αυξημένες στο πρ. ΤΕΑΔΥ εισφορές και για χρόνο παράλληλης ασφάλισης στο πρ. ΤΕΑΧ, μέχρι 31.12.2014 και

- (Β) τμήμα επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο NDC σύστημα για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και μετά στο πρ. ΤΕΑΔΥ και στο πρ. ΤΕΑΧ ή

β) - (Α) τμήμα επικουρικής σύνταξης για χρόνο ασφάλισης, μέχρι 31.12.2014, στο πρ. ΤΕΑΧ,

- προσαύξηση για αυξημένες στο πρ. ΤΕΑΧ εισφορές και για χρόνο παράλληλης ασφάλισης στο πρ. ΤΕΑΔΥ, μέχρι 31.12.2014 και

- (Β) τμήμα επικουρικής σύνταξης που αντιστοιχεί στο NDC σύστημα για χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και μετά στο πρ. ΤΕΑΔΥ και στο πρ. ΤΕΑΧ.

Στον ασφαλισμένο χορηγείται το πιο συμφέρον ποσό από την υπηρεσία που διαχειρίζεται τα θέματα του αντίστοιχου πρώην φορέα. Εάν δεν προκύπτει διαφορά στο ποσό, η σύνταξη απονέμεται από την υπηρεσία στην οποία υπέβαλε αίτηση, ήτοι εν προκειμένω από την αρμόδια για το πρ. ΤΕΑΔΥ.

Εφόσον ο ασφαλισμένος ασφαλιζόταν παράλληλα για διαφορετικές εργασίες σε περισσότερους του ενός ενταχθέντες στο ΕΤΕΑΕΠ φορείς επικουρικής ασφάλισης, καταβάλλοντας και στους δύο αυξημένα ποσοστά εισφορών, η υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ που θα του απονείμει την επικουρική σύνταξη, σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα, θα υπολογίσει την προσαύξηση για το σύνολο του χρόνου επικουρικής ασφάλισης που έχει δοθεί σε οποιοδήποτε εντασσόμενο πρώην φορέα.

(ΠΕ 20/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!