Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ούτε αυτόν τον μήνα καταβάλλονται οι αυξημένες συντάξεις χηρείας


Συνεχίζεται η κοροϊδία των περίπου 45.000 δικαιούχων συντάξεων χηρείας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς ούτε αυτόν τον μήνα δεν θα λάβουν την αύξηση στις συντάξεις τους.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου δήλωναν έως την προηγούμενη Παρασκευή ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ενώ γνώριζαν ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υποστήριζαν τα ποσά θα δοθούν αυξημένα και μάλιστα θα καταβληθεί και το ποσό για τις συντάξεις Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης του θανόντος από το 50% στο 70% για τις συντάξεις χηρείας είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί πριν από 6 μήνες από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, αλλά δεν εξασφαλίστηκε που θα μπορούσε τεχνικά να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και να επανυπολογιστούν εγκαίρως οι συντάξεις.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και περιόρισε δραστικά το ύψος των συντάξεων χηρείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 250 ευρώ. Με παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια οι συντάξεις χηρείας δεν περιορίστηκαν, καθώς θεσμοθετήθηκε το κατώτατο όριο στα 384 ευρώ.



Σήμερα κατεβλήθησαν οι κύριες συντάξεις για τον μήνα Ιούλιο σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ την Πέμπτη 27 Ιουλίου θα δοθούν στους ασφαλισμένους των υπόλοιπων ταμείων.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αύξηση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Σε μερίδα, μάλιστα, συνταξιούχων η αύξηση θα φτάσει και το 40%, καθώς η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε αύξηση της τάξης του 40%, που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, δεν εφαρμόζεται η μείωση που μέχρι πρότινος ίσχυε, κατά κύριο λόγο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος. Βέβαια, η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου, εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Και οι αρμόδιοι υπάλληλοι… στην Ιρλανδία

Όλα αυτά, ενώ η διοίκηση του Φορέα βρίσκεται στην… Ιρλανδία για να συμμετάσχει σε επιμορφωτικό σεμινάριο που διεξάγεται 24 – 27 Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σωρεία εκκρεμοτήτων, κρίθηκε σκόπιμο, παραμονές εθνικών εκλογών, η διοίκηση να μεταβεί στην Ιρλανδία «για την απόκτηση εμπειρίας και γνώσης των ανώτατων στελεχών με επιτελικές θέσεις στον Φορέα», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η δαπάνη του ταξιδιού και του σεμιναρίου έχει αναληφθεί εξ’ ολοκλήρου από την «NI·CO Consulting» καθώς αποτελεί συμβατική της υποχρέωση η επιμόρφωση του προσωπικού και στελεχών του ΕΦΚΑ. Λαμβάνει χώρα σε μία μικρή επαρχιακή πόλη που εδρεύει αποκεντρωμένα το Ιρλανδικό Υπουργείο Εργασίας και τα ωράρια επιμόρφωσης των τεσσάρων ημερών είναι καθημερινά από τις 9:00-18:00.

Η διοίκηση δηλώνει ότι «το εν λόγω επιμορφωτικό σεμινάριο είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να έχει γίνει γνωστή τότε η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα».

Πηγή (ΤΡ 25/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!