ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

4/6/19

Πότε θα καταβληθούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μετά την παράταση των δηλώσεων


Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου. Στην απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου δεν προβλέπεται ωστόσο αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Έτσι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου και την τρίτη δόση στις 29 Νοεμβρίου.

Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα πληρώσουν στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 29 Νοεμβρίου.

Τα νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για όσους έχουν υποβάλει δήλωση πριν από την έκδοση της απόφασης 1211/2019 θα πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, τη δεύτερη στις 30 Αυγούστου, την τρίτη στις 30 Σεπτεμβρίου, την τέταρτη στις 31 Οκτωβρίου, την πέμπτη στις 29 Νοεμβρίου και την έκτη δόση στις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους υποβάλουν δήλωση μετά την έκδοση της απόφασης, θα καταβάλουν τις δόσεις στις 30 Αυγούστου, 30 Σεπτεμβρίου, 31 Οκτωβρίου, 29 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου.Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταση υποβολής των δηλώσεων μέχρι και τις 29 Ιουλίου συμπίπτει ουσιαστικά χρονικά και με τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης εκ των τριών δόσεων του φόρου εισοδήματος. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αλλάξει και την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, κίνηση η οποία πάντως απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και ουσιαστικά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεδομένου ότι η Βουλή θα είναι κλειστή για όλο τον Ιούνιο.

Επίσης, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι δεδομένο ότι θα παρασύρει και την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και κυρίως αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το τελικό ποσό της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή εν προκειμένω του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα από αυτόν που έχει ήδη προγραμματιστεί, δηλαδή εντός του Αυγούστου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ για να καταβληθεί η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020 και όχι τον Δεκέμβριο του 2019 θα χρειαστεί και πάλι νομοθετική ρύθμιση.

(ΤΡ 4/6/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!