Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο - Καταργούνται τα αντίμετρα


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, η οποία προβλεπόταν από το άρθρο 10 του ν. 4472/2017.

Παράλληλα, καταργούνται και τα θετικά φορολογικά μέτρα, που προβλέπονταν με τα άρθρα 11-13 του ίδιου νόμου.

Τα μέτρα αυτά αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ κατά 30% και έως του ποσού των 70 ευρώ, στη μείωση στο 20% του κατώτατου φορολογικού συντελεστή (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.



H ψήφιση της τροπολογίας σημαίνει ανακούφιση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα –καθώς αποφεύγονται φορολογικές επιβαρύνσεις έως και 450 ευρώ τον χρόνο- και απογοήτευση για τους έχοντες ατομική εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ καθώς χάνουν τη δυνατότητα να τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης.

Οι αλλαγές που προβλέπονται στην τροπολογία ανοίγουν «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ, καθώς η κατάργηση της προβλεπόμενης μείωσης του αφορολογήτου οδηγεί σε απώλεια εσόδων 1,92 δισ. ευρώ για το 2020, ενώ από την άλλη πλευρά η κατάργηση των αντιμέτρων οδηγεί σε αύξηση εσόδων 1,454 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να μάθουν τι τους περιμένει για την επόμενη χρονιά καθώς οι εξελίξεις μέχρι τότε θα είναι πολλές και πυκνές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Με τη μη μείωση του αφορολόγητου καταργούνται και μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης

(ΠΕ 6/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!