Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Στο «σκοτάδι» οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά


Στο σκοτάδι παραμένει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων και η ριζική αλλαγή του τρόπου που απεικονίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ακόμη και οι παλαιές –ήδη καταβαλλόμενες– συντάξεις. Η σημαντική καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση των προβλεπόμενων ενημερωτικών σημειωμάτων, στα οποία θα αποτυπώνεται ποιο είναι το –μετά τον επανυπολογισμό– ποσό σύνταξης που λαμβάνουν εδώ και έξι μήνες, αλλά και πόση είναι η προσωπική τους διαφορά, προκαλεί ανασφάλεια στους δικαιούχους.

Παράλληλα, θέτει και τις συντάξεις στο κάδρο της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της Ν.Δ., βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση για τη μη δημοσιοποίηση των μηνιαίων στοιχείων του συστήματος «Ηλιος». Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, οφείλεται «σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρυβεί η διαρκώς αυξανόμενη επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου μέσω των μειωμένων νέων συντάξεων που χορηγούνται και η κατάρρευση του ρυθμού χορήγησης νέων συντάξεων». Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση μάλιστα, «πολύ σύντομα το ασφαλιστικό σύστημα θα επανέλθει κάτω από το φως του συστήματος “Ηλιος” που θα αναδείξει όλες τις αλχημείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια».



Απαντώντας, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επισημαίνει ότι η αιτία της καθυστέρησης είναι η απαιτούμενη τεχνική προσαρμογή του συστήματος «Ηλιος» εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, καθώς έχει αλλάξει ριζικά το σύστημα με την εφαρμογή της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης και, όπου προκύπτει, της διατηρούμενης προσωπικής διαφοράς, η οποία εξαιρείται από την παρακράτηση εισφοράς υγείας και ΑΚΑΓΕ.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος υποστηρίζει ότι ο Ιανουάριος του 2019 ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται αύξηση σε ποσά καταβαλλόμενων συντάξεων, ύστερα από 10 έτη, και η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να αποκρύπτει τα δεδομένα, αφού αυτά είναι βελτιωμένα, μεσοσταθμικά, κατά 20 ευρώ για 620.000 παλαιούς συνταξιούχους στους οποίους προέκυψε αυξημένη σύνταξη σε εφαρμογή του ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνει ότι τα δεδομένα των συντάξεων των επόμενων μηνών θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένα, μετά την απόδοση της 13ης σύνταξης και την αύξηση των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου (ν. 4611/19).

Στους κόλπους των συνταξιούχων επικρατεί ανασφάλεια αλλά και σύγχυση για τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων, με αποτέλεσμα να επικρατούν απόψεις όπως ότι «κρύβει προθέσεις μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων», παρά την κατάργηση της διάταξης που ορίζει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Η άγνοια επικρατεί ακόμη και για τον τρόπο που προκύπτουν οι αυξήσεις στις συντάξεις των περίπου 620.000 συνταξιούχων για τους οποίους, σύμφωνα με το υπουργείο, ο επανυπολογισμός έβγαλε αυξήσεις. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι, ενώ δικαιούνταν αύξηση, δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό. Την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να υποχρεωθεί ο ΕΦΚΑ να εκδώσει ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, ζητούν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη («Συσπείρωση»), που έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Θέτουν μάλιστα και την πολιτική διάσταση του θέματος, επισημαίνοντας ότι θέλουν να γνωρίζουν πριν από τις εκλογές την προσωπική διαφορά των συντάξεών τους, αλλά και τις θέσεις των κομμάτων για αυτή.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι μια πραγματική απεικόνιση των αποτελεσμάτων του επανυπολογισμού θα δείξει ξεκάθαρα τον τρόπο που επιδρά ο νόμος Κατρούγκαλου στις νέες συντάξεις και τις δραματικές μειώσεις που επιφέρει.

Πηγή: Καθημερινή (ΤΡ 4/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!