Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Τα 4 νέα προεκλογικά "δωράκια" από τον Α. Τσίπρα


Η "13η σύνταξη" που δόθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου για να «γλυκάνει» τους συνταξιούχους δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν έθεσε εκτός τα μέτρα που είχε δεσμευθεί να πάρει η κυβέρνηση για το 2019 ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, αυξάνουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.

Ωστόσο η τακτική αυτή της κυβέρνησης να θέσει εκτός όλο το πλεόνασμα της χώρας συνεχίζεται... Τα δώρα σε διάφορες ομάδες ασφαλισμένων κορυφώνονται σιγά-σιγά φτάνοντας στις εκλογές αφού πέρα από τους ταξιτζήδες, τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, τώρα εξετάζεται και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.



Δώρο στους ταξιτζήδες

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος οι οδηγοί ταξί μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμη και αν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημά τους, ενώ η εγκύκλιος αναφέρει ότι παύει να είναι προϋπόθεση της συνταξιοδότησης των αυτοκινητιστών η προηγούμενη κατάθεση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης.

Δόθηκε λύση στο ΛΕΠΕΤΕ λίγο πριν τις εκλογές

Την Τρίτη 2 Ιουλίου αναμένεται να λάβουν τις πρώτες επικουρικές τους συντάξεις οι 16.500 εγκλωβισμένοι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), έπειτα από 18 μήνες αναμονής!

Το ενιαίο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει στο εξής την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των πρώην τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Eθνικής Τράπεζας.

Δώρο στα νησιά

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μελετά να δώσει παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου στον μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίο και Σάμο.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17% αντί να αυξηθεί στο 24% ο μειωμένος στο 9% αντί 13% και ο υπερμειωμένος στο 5% αντί 6% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναδρομικά αποστράτων

Τέλη Ιουνίου θα πάρουν τα περιβόητα αναδρομικά οι απόστρατοι από λάθη που έγιναν! Εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα ποσά των αναδρομικών φτάνουν τα 1.000 ευρώ και θα τα πάρουν περίπου 8.500 απόστρατοι.

Ειδικότερα η κυβέρνηση με τον νόμο 4575 /2018 σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια υποχρεώθηκε τον Δεκέμβριο να καταβάλει αναδρομικά ποσά, με αποτέλεσμα κάποιοι να πάρουν ελάχιστα και κάποιοι να πάρουν περισσότερα.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΠΕ 20/6/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!