Πέτσας: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του 2020 * Εκτός λειτουργίας την Κυριακή 15/9 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από 09:00 έως 17:00 * Έως τις 31 Δεκεμβρίου η ρύθμιση οφειλών προς δήμους * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,2% τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 7,2% οι εξαγωγές τον Ιούλιο * Στα 2,358 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες τον Ιούλιο * ΕΡΓΑΝΗ: 3.111 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

2/6/19

Δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ λόγω των παροχών βλέπουν για το 2019 οι Θεσμοί


Δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019 βλέπουν οι Θεσμοί. Το μέγεθος αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα παρουσιάσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα αναφέρει πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χάνεται, λόγω των παροχών στις οποίες προχώρησε μετά τις 7 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ και πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί πιθανότατα στο 2,5% του ΑΕΠ, ήτοι 1% χαμηλότερα του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Θεσμούς, η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις για προαπαιτούμενα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης όπως ο νέος νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η αντιμετώπιση των προκλήσεων στις τράπεζες, ενώ κυρίως θα εστιάζει στο μεγάλο κόστος των δημοσιονομικών παροχών του τελευταίου μήνα.Αν και αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, το οποίο θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για όλα τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα, ωστόσο λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου η τρίτη αξιολόγηση είναι πιθανόν να μην έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένο.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση ώστε να λάβει διορθωτικά μέτρα που θα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό. Και για τους θεσμούς το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η η μείωση του αφορολογήτου το 2020, μέτρο που κοστολογείται στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι στα 1,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: CNN Greece (ΚΥ 2/6/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!