ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 * Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί από 24% στο 13% * Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * ΟΔΔΗΧ: 1,3 δισ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,25% * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

15/5/19

Μαζική μεταβίβαση των "κόκκινων" στεγαστικών στα funds


Αυτήν την εβδομάδα τα funds καταθέτουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για να αγοράσουν 2 δις. κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Είναι η πρώτη μαζική πώληση προβληματικών στεγαστικών δανείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα ήδη έχει δρομολογηθεί η πώληση ενός ακόμη πακέτου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλα.

Η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων έχει εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της. Οι «ανώδυνες» πωλήσεις καταναλωτικών και επιχειρηματικών-επαγγελματικών δανείων δεν επαρκούν πλέον για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης που έχει θέσει στις τράπεζες η ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή το απόθεμα των υποθηκευμένων κατοικιών που είχαν οι τράπεζες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (πχ μεγάλου εμβαδού, ακριβές περιοχές, παραθαλάσσια κλπ) έχει περιοριστεί δραστικά.Οι πωλήσεις των πακέτων προβληματικών στεγαστικών δανείων που πρόκειται να πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, επικεντρώνονται πλέον στη λεγόμενη λαική κατοικία. Επιπλέον σηματοδοτούν τη μαζική μεταβίβαση των υποθηκευμένων ακινήτων στα funds. Οι δανειολήπτες δεν θα έχουν πλέον απέναντι τους την τράπεζα και τις όποιες πιέσεις της, αλλά τα εξειδικευμένα funds που θα διαχειριστούν για λογαριασμό τους τα ακίνητα με στόχο μεγαλύτερο κέρδος.

Πιθανόν όσοι κόκκινοι δανειολήπτες έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα θα δεχθούν δελεαστικές προτάσεις που θα τους επιτρέψουν να κρατήσουν τα σπίτια τους με σημαντικό κούρεμα των οφειλών τους. Οσοι όμως δεν είναι σε αυτή τη θέση και υποφέρουν ακόμη από τις πληγές της κρίσης θα βρεθούν σε εξαιρετικά δεινή θέση. Οι πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι θα εξελιχθούν σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα κυρίως το 2020 και 2021.

Πολύ περισσότερο όταν το πολυδιαφημισμένο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι ακόμη λειτουργικό και φαίνεται ότι δεν θα είναι μέχρι και τον Ιούνιο. Αλλωστε κι όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα καλύπτει κόκκινους δανειολήπτες πριν την ψήφιση του ενώ η ισχύς του λήγει στις 31.1.219. Αν λάβουμε υπόψη ότι περίπου 1500 δανειολήπτες στεγαστικών κάθε μήνα φτάνουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους, γίνεται αντιληπτό το εύρος του προβλήματος.

Πηγή (ΤΕ 15/5/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!