Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Στον "αέρα" λόγω εκλογών χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών


Σε κίνδυνο θέτει η αιφνίδια προκήρυξη εθνικών εκλογών την ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη του 2019, με τη βόμβα να σκάει στα χέρια της νέας κυβέρνησης, ενώ σε αναταραχή βρίσκονται και οι εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί (αναμένονται πάνω από 100.000 αιτήσεις για θέσεις και των μόνιμων και των αναπληρωτών) για το αν θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία των προσλήψεων.

Οι μόνιμες προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, οι δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αλλά και οι υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις και αποσπάσεις) που είναι απαραίτητες να ολοκληρωθούν πριν από την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, «πέφτουν» πάνω στις εθνικές εκλογές και στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τους φόβους για καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των δασκάλων και των καθηγητών να ενισχύονται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη «Ρύθμιση προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά τις προεκλογικές περιόδους», από την ημέρα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών έως και την ορκωμοσία της κυβέρνησης απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή στην πρόληψη αλλά και σε οποιαδήποτε μεταβολή (μεταθέσεις, αποσπάσεις).



Το υπουργείο Παιδείας αναμένει με αμηχανία τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να εξακριβώσει αν θα χρειαστεί να παρέμβει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να προχωρήσουν κατ’ εξαίρεση οι διαδικασίες, χωρίς να έχει δώσει μέχρι στιγμής μια επίσημη απάντηση. Οι αιτήσεις για μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών για τους εκπαιδευτικούς έχουν ολοκληρωθεί, όμως οι αιτήσεις για το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) έχουν διορία έως τις 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορούν να γίνονται αιτήσεις στις 30 μέρες μέχρι τη διενέργεια εκλογών.

Οι ημερομηνίες είναι οριακές, όμως ακόμα και στην περίπτωση που δεν χρειαστεί να γίνει παρέμβαση και οι αιτήσεις ολοκληρωθούν έως και την Παρασκευή και η διαδικασία του ΑΣΕΠ συνεχιστεί κανονικά, οι καθυστερήσεις είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην έγκαιρη έλευση των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Οι μεταθέσεις ΕΕΠ και ΕΒΠ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, και αν η σχετική εγκύκλιος δεν δημοσιοποιηθεί πριν από την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών, θα μεταφερθεί μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τις αποσπάσεις στις περιφερειακές διευθύνσεις, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα μεταφερθούν για τα μέσα Ιουλίου.

Το αλαλούμ που έχει προκληθεί στο συντονισμό της τοποθέτησης εκπαιδευτικών, αλλά και οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις λόγω του παγώματος των υπηρεσιών εν όψει εκλογών, φέρνουν αναμνήσεις από το μπάχαλο του 2015, όταν λόγω και πάλι προκήρυξης εκλογών, αλλά και κωλυσιεργίας του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, οι αναπληρωτές έφτασαν στα σχολεία τον Οκτώβρη και πολλές σχολικές μονάδες δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε αγιασμό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΤΕ 29/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!