Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ρύθμιση οφειλών στην Εφορία: Πόσα χρωστάτε και σε πόσες δόσεις θα τα πληρώσετε (πίνακας)


Λίγες δόσεις για τους μικροοφειλέτες, πολλές δόσεις για τους μεγάλους. Η νέα ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, έχει κερδισμένους αλλά και πολλούς χαμένους. Προβλέπει δόσεις πολλών ταχυτήτων και κόφτες, ενώ κρύβει και παγίδες. Η ρύθμιση θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, καθώς θα είναι ανοιχτή στους οφειλέτες μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ χρωστάει στην Εφορία 600 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει την οφειλή του σε 20 δόσεις.

Ένας άλλος φορολογούμενος με ακριβώς το ίδιο εισόδημα και χρέος 1.500 ευρώ θα κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με την Εφορία σε 50 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 120 δόσεις, ενώ στην περίπτωση του φορολογούμενου ο οποίος χρωστάει 10.000 ευρώ και έχει εισόδημα 20.000 ευρώ η ρύθμιση του προσφέρει 120 μηνιαίες δόσεις ή 10 χρόνια για να εξοφλήσει το χρέος του.

Πώς καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων;

- Σε φορολογούμενους με συνολικό εισόδημα (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις μηνιαίες δόσεις υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Για τους οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα βήματα:

1. Με βάση το συνολικό εισόδημα προσδιορίζεται το ”ετήσιο ποσό καταβολών “ κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%.

Καθένα από τα ποσοστά συντελεστών μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη ως εξής:

- Κατά 1 μονάδα για ένα τέκνο

- Κατά 2 μονάδες για δύο τέκνα

- Κατά 3 μονάδες για τρία τέκνα και άνω

2. Το “ετήσιο ποσό καταβολών” διαιρείται στη συνέχεια με τον αριθμό 12 και έτσι ανάγεται σε “μηναίο ποσό καταβολής”.

3.Το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής διαιρείται με το “μηνιαίο ποσό καταβολής’Tο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής.



Ποιοι περιορισμοί – κόφτες ισχύουν;

Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:

- Το ελάχιστον ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ

- Ο αριθμός των μηναίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18.

- Ο αριθμός των μηναίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.

Σε περίπτωση που ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18, αριθμός των δόσεων ορίζεται – περιορίζεται σε επίπεδο χαμηλότερο των 18. Κάτι που συμβαίνει με ποσά οφειλών χαμηλότερα των 540 ευρώ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητη η υποβολή των δηλώσεων φορολογία εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας με το τελευταίο φορολογικό έτος 2017.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις και σε ποιες επιβαρύνσεις;

Εκπτώσεις

Εάν ο οφειλέτης επιλέξει πριν από την υπαγωγή της οφειλής του στη ρύθμιση να καταβάλει την οφειλή του σε πλήθος δόσεων μικρότερο κατά 20%-90% από αυτό που προκύπτει με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, δικαιούται έκπτωση 155 -90% επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή του θα διαγράφεται το σύνολο των τόκων και των προσαυξήσεων.

Επιβαρύνσεις

Βασικές οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 5% ετησίως. Κατ΄εξαίρεση, βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3000 ευρώ ανά ΔΟΥ.

Ελεγκτικό Κέντρο ή Τελωνείο, που υπάγονται στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημα του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηναία προσαύξηση 2%.


Πηγή: Τα Νέα (ΣΑ 11/5/19)

Διαβάστε εδώ σχετικά άρθρα



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!