Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Με φοροελαφρύνσεις αλλά χωρίς κοινωνικό μέρισμα το πακέτο των θετικών μέτρων


«Λευκός καπνός» βγήκε χτες από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τον πρωθυπουργό. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν πρόκειται να δοθεί φέτος κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα «μαμούθ» καθώς πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και είναι τα μέτρα να είναι μόνιμου χαρακτήρα και όχι με την μορφή εφάπαξ παροχής.

Μπορεί όλο το διαδίκτυο να κατακλύστηκε με πίνακες δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος που υποτίθεται πως θα μοίραζε η κυβέρνηση ωστόσο, με τις δηλώσεις Τσακαλώτου από τα Γρεβενά προχθές, μπαίνει τέλος σε αυτό το σενάριο. Όπως είπε ο υπουργός στόχος είναι η θεσμοθέτηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακριβώς 20 μέρες για να παίξει το χαρτί «θετικές ειδήσεις». Ήδη την αρχή θα κάνει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή.



Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα στοχεύουν στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση για τους συνταξιούχους από το δημοσιονομικό περιθώριο, η οποία θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, μία «τύπου» 13η σύνταξη.

Πιθανή είναι και η μετάταξη βασικών προϊόντων διατροφής από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24% στο 13% αλλά και διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από φέτος για την αναστολή του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου.

Για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται επίσης η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Τα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να κλειδώσουν προς το τέλος της εβδομάδας όταν και θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ίσως και μέσω διαγγέλματος από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή (ΚΥ 5/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!