Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Κτηματολόγιο: Τα δωρεάν εργαλεία για να εντοπίσετε το ακίνητό σας


Ο εντοπισμός ενός ακινήτου είναι η νούμερο ένα προϋπόθεση για μια επιτυχημένη δήλωση στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν τα όρια των γεωτεμαχίων τα οποία αφορούν στα δηλούμενα ακίνητα, κατοχυρώνουν την ακίνητη περιουσία τους και λιγοστεύουν τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά στο μέλλον.

Ωστόσο, όσο εύκολο κι αν ακούγεται, στην πράξη ο εντοπισμός ενός γεωτεμαχίου είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα- στην πλειονότητά του- αφορά κυρίως σε αγροτικές περιοχές όπου πολλά ακίνητα είναι δύσκολο να οριοθετηθούν, επειδή τα όρια μπορεί να μην είναι σαφή, η σχέση του ιδιοκτήτη με τη γη έχει διαρραγεί, δεν υπάρχουν συμβόλαια καθώς η χρησικτησία αποτελεί σε μεγάλο ποσοστό τον τρόπο κτήσης της κυριότητάς τους.

Πέρα από τη διαθέσιμη εφαρμογή του Κτηματολογίου υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές που οι ιδιοκτήτες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν και να καταγράψουν τις περιουσίες τους. Σημειώνεται ότι αυτές οι εφαρμογές είναι δημιούργημα των αναδόχων που "τρέχουν" τη φάση της συλλογής δηλώσεων.



Αν κάποιος αναγνωρίζει τα όρια του ακινήτου στους χάρτες στον υπολογιστή, μπορεί να το κάνει από το σπίτι του και να τυπώσει ένα απόσπασμα διαγράμματος. Υπάρχουν εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από το Κτηματολόγιο και τους αναδόχους. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορεί να προσδιορίσει τα όρια από μακριά; Υπάρχουν εφαρμογές στα κινητά και είναι δύο κατηγοριών: η πρώτη χρησιμοποιεί το κινητό ως GPS χειρός. Πάνω σε κάθε καταγραφή της ιδιοκτησίας με ένα πάτημα καταγράφονται οι συντεταγμένες της. Η δεύτερη χρησιμοποιεί το κινητό ως GPS και αυτό προαιρετικά μόνο για να μπορεί ο χρήστης να ταυτίσει τα υπόβαθρα στο κινητό με το μέρος που βρίσκεται και άρα να έχει βεβαιότητα για τα όρια που καταγράφει χωρίς να μεταβαίνει σε αυτά. Από αυτή την άποψη μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή χωρίς να είναι καν στο ακίνητο. Και καταθέτει το απόσπασμα που δημιουργείται στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Εφαρμογές κινητού για οριοθέτηση ακινήτου
Ελληνικό Κτηματολόγιο
Telektima
Myktimapoints

Εφαρμογές υπολογιστή για οριοθέτηση ακινήτου
Ελληνικό Κτηματολόγιο (www.ktimatologio.gr)
Νομός Γρεβενών (ktimagrevena.gr)
ΥΠ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης (www.thessktima.gr)
Λασιθίου (www.ktimalasithi.gr/mapnews)
Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας (www.ktima2016.gr)
Δωδεκανήσου (www.orio.gr/ktimatologio/ktimatologio-dodekanison/)
Λακωνίας (www.ktimalakonia.gr)
Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης, Καστοριάς, Φλώρινας, Μαγνησίας, Κοζάνης (www.ktima.gr/)

Πηγή: Τα Νέα (ΠΕ 23/5/19)

Διαβάστε εδώ σχετικά άρθρα



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!