Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Αυθαίρετα: Καταργείται η προσαύξηση των προστίμων - Τι ισχύει για τις κατεδαφίσεις


Ανάσα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις τους, εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 10% στο ενιαίο ειδικό πρόστιμο, δίνει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταργήσει την προσαύξηση των προστίμων για την υπαγωγή των αυθαιρέτων στον νόμο περί τακτοποίησης, η οποία επρόκειτο να ισχύσει από αύριο.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η προσέλευση των ιδιοκτητών, καθώς μέχρι τον προηγούμενο μήνα στις διατάξεις του νόμου είχαν υπαχθεί λιγότερα από 370.000 αυθαίρετα, ενισχύοντας τα Ταμεία του Δημοσίου με ποσό λίγο πάνω από 257 εκατ. ευρώ.



Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή λήγει η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να πετύχουν έκπτωση 10% στη διαδικασία τακτοποίησής τους. Η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να μην έδωσε νέα παράταση στην προθεσμία ισχύος της έκπτωσης, προχώρησε ωστόσο στην κατάργηση της προσαύξησης του προστίμου κατά 10% που θα ίσχυε έως τις 8 Οκτωβρίου και της προσαύξησης κατά 20% που επρόκειτο να ισχύσει από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2019 οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόμο.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες που θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους "θα καταβάλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νομοθετική ρύθμιση επισημαίνει το υπουργείο. Όσοι πάντως δεν τακτοποιήσουν κτίσματα και κατασκευές έως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έρθουν αντιμέτωποι με την... μπουλντόζα καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι κάθε αυθαίρετο που θα εντοπίζεται μετά τη λήξη του νόμου θα κατεδαφίζεται με διαδικασίες- εξπρές.

Πηγή: Έθνος (ΠΑ 10/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!