Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Νέο γύρο εθελούσιας εξόδου ξεκινούν οι τράπεζες


Νέο γύρο κινήτρων εθελούσιας εξόδου προσφέρουν οι συστημικές τράπεζες για το 2019, σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο δίκτυο και προσωπικό.

Μετά την Alpha Bank που ανακοίνωσε πρώτη το πρόγραμμά της εντός Απριλίου, σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα με ένα εξίσου γενναιόδωρο πακέτο παροχών με το περυσινό, το οποίο ανακοίνωσε την Παρασκευή. Το πρόγραμμα είναι στοχευμένο στις ηλικίες 40-54 ετών, όπου δίνεται προσαύξηση 30% στο ύψος της αποζημίωσης, ενώ στο στόχαστρο των περικοπών βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του δικτύου και, κυρίως, όσοι απασχολούνται σε καταστήματα που αναμένεται να κλείσουν.

Αυτό που αποτελεί νέο χαρακτηριστικό των πακέτων εθελουσίας είναι ο όρος που βάζουν οι τράπεζες να μην εργαστούν σε άλλη τράπεζα του ανταγωνισμού όσοι αξιοποιούν τα κίνητρα εθελούσιας εξόδου για έναν χρόνο. Τον όρο αυτό περιλαμβάνει η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά έχει ενσωματωθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στο υφιστάμενο πακέτο της Τράπεζας Πειραιώς που παραμένει έως σήμερα ανοιχτό για όποιον ενδιαφέρεται.



Το ύψος των αποδοχών δεν διαφέρει δραματικά από το περυσινό πρόγραμμα, στο οποίο υπάχθηκαν 750 υπάλληλοι της ΕΤΕ συνολικά (στοιχεία Μαρτίου 2019). Συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωση πέντε μικτών μισθών περίπου, ενώ παρέχεται στους ενδιαφερόμενους και η δυνατότητα να συνδυάσουν ένα διάστημα άδειας μετ’ αποδοχών, για 2-4 έτη, και τερματισμό της απασχόλησής τους μετά το πέρας αυτής της περιόδου -κατά την οποία θα καταβάλλονται από την τράπεζα κανονικά οι εργοδοτικές εισφορές.

Επιπλέον, για τους υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω δίνεται ποσό επιπλέον της βασικής αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται ως ακολούθως: ποσοστό 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού πολλαπλασιαζόμενο επί 36 μήνες (3 έτη). Το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τις 170.000 ευρώ.

Η Alpha Bank ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα στις 8 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου και ήταν φέτος πιο στοχευμένο, αφού επικεντρώθηκε στην ηλιακή ομάδα 40-50 ετών και σε δέκα νομούς,. Συγκεκριμένα, αφορά όσους εργάζονται σε καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες, στους νομούς Λασιθίου, Χανίων, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (μεικτά), ενώ όσοι κάνουν χρήση, θα συνεχίσουν να έχουν για δύο χρόνια κάλυψη από το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο της τράπεζας και θα διατηρήσουν τυχόν προνομιακά επιτόκια για εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Οι προσαυξήσεις διαφέρουν ανά ηλιακή ομάδα και ανέρχονται έως 45% για την ηλικιακή ομάδα 45-50 ετών.

Σειρά αναμένεται να πάρουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank έως το καλοκαίρι, με πακέτα που εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα έως και 30%.

Πηγή (ΣΑ 11/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!