Από 1-26/6 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * ΟΑΕΔ: 1.124.486 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο * Παρατείνεται έως 30/9 η άυλη συνταγογράφηση * Έως 31/5 η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΦΠΑ * Έως 30/9 το όριο των 50€ για τις ανέπαφες συναλλαγές * Στα 361,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο * ΤτΕ: Στα 2,6 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

17/5/19

Κτηματολόγιο: Διευκρινίσεις για την παράταση


Στη διευκρίνιση πως δεν πρόκειται για γενική εξάμηνη παράταση προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, διαλύοντας τις εντυπώσεις που δημιούργησε χθες η ψήφιση σχετικής τροπολογίας για εφαρμογή οριζόντιας παράτασης.

Όπως είπε ο κ. Δημαράς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Μπούρα, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για την κτηματογράφηση στα Μέγαρα, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα διευκρινίζεται τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση για την διαδικασία της κτηματογράφησης. Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την κτηματογράφηση στα Δωδεκάνησα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Δεν δόθηκε εξάμηνη παράταση στο Κτηματολόγιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το υπουργείο γνωρίζει και κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες, ιδίως στην περιφέρεια, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο 2019.Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο έκανε δεκτή τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να δίνει, όπου απαιτείται και συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, παράταση υποβολής δηλώσεων έως και έξι μήνες πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης, διευκρίνισε ο υφυπουργός και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες καθώς η παράταση με μέγιστο όριο τους έξι μήνες δεν είναι σε καμία περίπτωση μία γενική παράταση. Θα αφορά σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες ο υπουργός θα κρίνει κάθε φορά την ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης, μέσω συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων, επιβεβλημένη.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν», είπε ο κ. Δημαράς, «ότι το υπουργείο δεν πρέπει να δώσει μία γενική παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. (Συνεπώς), είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, να υποβάλουν τη δήλωσή τους ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να πάρουν προθεσμία κατάθεσης των υπόλοιπων δικαιολογητικών σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις κοστίζουν στους πολίτες, καθώς μετά την προθεσμία λήξης και για μία επταετία θα απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις και έξοδα δικηγόρων και τοπογράφων. Επιπλέον, οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν, θα χαθούν».

Διαβάστε εδώ σχετικά άρθρα

(ΠΑ 17/5/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!