Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Στο «σκοτάδι» οι συνταξιούχοι για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους


Σύγχυση προκαλεί στους συνταξιούχους η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

Από την αρχή του 2019, δηλαδή εδώ και ένα τετράμηνο, κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων και αυτά δεν αναρτώνται. Για τις συντάξεις του 2019 εκκαθαριστικά - ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι για περίπου 620.000 άτομα ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1ης Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτήν που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023.



Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα. Κύκλοι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης για δύο βασικούς λόγους. Για να μη δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά και να μη διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής στις 6/3/2019 ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός παραδέχθηκε ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει πραγματοποιηθεί – ως ο νόμος ορίζει – αλλά με διάφορες δικαιολογίες και έωλα επιχειρήματα απέφυγε να δεσμευθεί για την ενημέρωση των 2.500.000 συνταξιούχων με την αποστολή ή ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων τους.

Πηγή (ΠΑ 3/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!