Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων - "Κλειδί" ο νόμος Κατρούγκαλου


Στο αν θα κριθεί συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου βρίσκεται το κλειδί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά την απόφαση - βόμβα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, προκαλώντας απογοήτευση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι 19 μήνες μετά την εκδίκαση των προσφυγών από το ΣτΕ και έναν χρόνο μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Νίκου Σακελλαρίου το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα εκδώσει τις αποφάσεις του περί της συνταγματικότητας του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).



Το ΣτΕ μπορεί να έκλεισε οριστικά τον δρόμο των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά το θέμα επιστροφής αναδρομικών παραμένει ανοιχτό για τους συνταξιούχους. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η σημασία της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου είναι τεράστια, καθώς η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου θα κρίνει τελικά και το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο για τις κομμένες συντάξεις του 2011 και 2012. Αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός, τότε το δημοσιονομικό κόστος μιας δυνητικής επιστροφής των αναδρομικών θα είναι πολύ λιγότερο (2,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός (έως και 12 δισ. ευρώ).

Πάντως, εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ για τα αναδρομικά του 11μήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Εφόσον τα αναδρομικά "απλωθούν" μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, δηλ. σε 42 μήνες, τότε οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τα 27.000 ευρώ για συνταξιούχους με μία κύρια και μία επικουρική. Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ και απορρόφησε τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εμφάνιση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Όπως λένε νομικοί κύκλοι οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Πηγή: Τα Νέα (ΠΑ 24/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!