Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Αλαλούμ με τις μειώσεις στον ΦΠΑ


Σε ράβε ξήλωνε επιδόθηκε η κυβέρνηση στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ. Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τις διατάξεις για τη μείωση και το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε αλλαγές οι οποίες θα προκαλέσουν σύγχυση σε λογιστήρια επιχειρήσεων αλλά και στους καταναλωτές.

Το χρονικό σημείο που επελέγη για την εφαρμογή της μετάταξης προϊόντων από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μπορεί να εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, ωστόσο για τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις είναι μια τεράστια πρόκληση.

Η μετάταξη θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, δηλαδή μέσα στη φορολογική περίοδο. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να υποβάλουν για τον μήνα Μάιο περιοδικές δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ με διαφορετικούς συντελεστές καθώς η φορολογική περίοδο πρέπει να "κοπεί" στα δυο (πριν και μετά την 20η Μαΐου), ενώ το ίδιο θα γίνει και με τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Σύγχυση πρόκειται να προκληθεί και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μετατάξει σε χαμηλότερο συντελεστή μια σειρά από ροφήματα όταν πωλούνται στο ράφι των σούπερ μάρκετ και με συντελεστή 24% όταν προσφέρονται ως υπηρεσία εστίασης.



Το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος του κώδικα ΦΠΑ (Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα, δυόσμος όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση - όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη - παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ο καφές, το χαμομήλι και άλλα ροφήματα θα μεταταχθούν και αυτά σε συντελεστή 13% στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν χθες, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει σήμερα τα εξής:

- λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια, ζάχαρη, προϊόντα δημητριακών, παρασκευάσματα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσματα για σούπες, ζωμοί, και γενικώς τα τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα.

- οι υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και άλλων συναφών με αυτές επιχειρήσεων. Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται με ΦΠΑ 24%

- το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και η τηλεθέρμανση. Μια μέση διμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της μείωσης στα 93,8 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,2 ευρώ

- η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

Πηγή (ΤΕ 15/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!