Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Με την πληρωμή Ιουλίου οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις χηρείας


Με την καταβολή του Ιουλίου θα "περάσουν" οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις χηρείας, τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για αυξήσεις τόσο στη βάση υπολογισμού, όσο και στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν για θανάτους συνταξιούχων που συντελέστηκαν μετά την 12η Μαΐου 2016.

Οι μεταβολές αυτές στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων χηρείας οδηγούν σε αύξηση έως 40% (ή και παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις) στο καταβαλλόμενο ποσό τους.

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο νόμο, η βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων χηρείας καθίσταται ολόκληρη η παλιά σύνταξη του θανόντος και όχι εκείνη που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Η ρήτρα αυτή θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη της παλιάς.



Αν είναι υψηλότερη, ως βάση υπολογισμού της σύνταξης χηρείας θεωρείται η επανυπολογισθείσα. Επίσης, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%.

Η ισχύς αυτών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, οπότε δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος στο ΦΕΚ.

Έτσι, πρακτικά, η αύξηση έπρεπε να "περάσει" στις συντάξεις Ιουνίου, οι οποίες θα καταβληθούν στις 24 και 28 Μαΐου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόλαβε, για τεχνικούς λόγους, να γίνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, οι οποίες θα καταβληθούν στα τέλη του Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει πως με τις συντάξεις Ιουλίου, θα "περάσουν" οι προβλεπόμενες αυξήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα δοθούν αναδρομικά και οι αυξήσεις που έπρεπε να δοθούν με τις συντάξεις Ιουνίου. Συνεπώς οι δικαιούχοι των νέων συντάξεων χηρείας θα δουν στους λογαριασμούς τους διπλά αυξημένο το ποσό το οποίο αναμένουν.

Για παράδειγμα, έστω σημερινός δικαιούχος νέας σύνταξης χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου συζύγου μετά την 12η/5/2016, πχ την 1η/7/2016. Έλαβε σύνταξη χηρείας ύψους 400 ευρώ.

Και αυτό γιατί η σύνταξη του θανόντος ανερχόταν στα 1000 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου έπεσε στα 800 ευρώ, ενώ με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 50% έπεσε στα 400 ευρώ.

Με βάση το νέο νόμο, ως βάση υπολογισμού της σύνταξης χηρείας θεωρούνται τα 1000 ευρώ (σ.σ.: ολόκληρη η σύνταξη του θανόντος). Επί αυτού του ποσού, προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 70%. Συνεπώς, η επανυπολογισθείσα νέα σύνταξη χηρείας ανέρχεται στα 700 ευρώ (70%Χ1000 ευρώ).

Άρα, θα αυξηθεί κατά 300 ευρώ ή κατά 42%. Η αύξηση των 300 ευρώ, θα "περάσει" μαζί με τις συντάξεις Ιουλίου. Μαζί της, όμως, πρέπει, να "περάσει" και η αύξηση του Ιουνίου.

Συνεπώς, η εν λόγω συνταξιούχος προβλέπεται να δει στον λογαριασμό του το ποσό των 1000 ευρώ (700 ευρώ η επανυπολογισθείσα –αυξημένη σύνταξη χηρείας Ιουλίου +300 ευρώ η αναδρομική αύξηση για τη σύνταξη του Ιουνίου).

Η σύνταξη χηρείας θα επανέλθει στα 700 ευρώ από τον Αύγουστο.

Πηγή (ΤΕ 22/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!