Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Προεκλογικές πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου


Επιλεγμένες και στοχευμένες πληρωμές σε εν αναμονή συνταξιούχους, φορολογουμένους, ΔΕΚΟ, τεχνικές εταιρείες με πολλούς εργαζομένους αλλά και… ημέτερους σχεδιάζει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι παροδική, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου να βελτιώνει το σύστημα εξόφλησης των υποχρεώσεων, παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο σημειώθηκε νέα αύξηση. Κάτι τέτοιο οφείλεται προφανώς στην ανάγκη ικανοποίησης διάφορων ομάδων αλλά και… ημετέρων δυνάμεων για προεκλογικούς λόγους, λόγω ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 973 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου 2019 έδειξαν ότι με το… σταγονόμετρο έγιναν οι πληρωμές προς τρίτους και ΔΕΚΟ, καθώς και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα έχει λάβει χρήματα από τα πρόγραμμα στήριξης κυρίως για να αποπληρώσεις τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που, όπως φαίνεται, ισχύει μόνο στα… χαρτιά. Το γεγονός προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη στάση των δανειστών, ενώ ενισχύει την άποψη που θέλει την κυβέρνηση να λειτουργεί… ανορθολογικά ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.



Στο τέλος Φεβρουαρίου, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε στο 1,67 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, ενώ είναι χαρακτηριστικό όσο και… προκλητικό το γεγονός ότι στο πρώτο δίμηνο το Δημόσιο πλήρωσε υποχρεώσεις μόλις 10,4 εκατ. ευρώ και αυτές αφορούσαν στα νοσοκομεία. Στο 1,67 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν και περίπου 480 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων. Η επιπλέον αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019 οφείλεται κυρίως στους δήμους και στα νοσοκομεία. Η εικόνα που παρουσιάζει το Δημόσιο είναι αποκαρδιωτική, καθώς δήμοι, νοσοκομεία και ΔΕΚΟ δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρείες που τους προμηθεύουν. Έτσι, το πρόβλημα μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία κρατώντας σε κατάσταση ομηρίας εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζομένους.

Στον τομέα των συντάξεων μεταφέρθηκαν διαθέσιμα κονδύλια 67,5 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώθηκαν 57,6 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιούχους. Οι δανειστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, την πλήρη εξόφληση των παλαιών οφειλών προς ιδιώτες (αφορούσε κυρίως αυτές έως το τέλος του 2017) καθώς και τη μη δημιουργία νέων. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους εκπροσώπους των δανειστών στις συζητήσεις που θα έχουν από τις 6 Μαΐου με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειστές φέρουν τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι έδωσαν συνεχείς παρατάσεις στο θέμα της εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, είχε ως αποτέλεσμα της δημιουργία νέου κύματος οφειλών ειδικά σε φορείς όπως τα νοσοκομεία και οι δήμοι.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ 13/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!