Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Φάρμακα: Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή των ασφαλισμένων - Κλειστά τα φαρμακεία τις αργίες


Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα μειώνεται στο μισό το ποσοστό συμμετοχής για τα φάρμακα που έχει μειωθεί η τιμή τους έπειτα από τη θεσμοθετημένη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται στο μισό στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%.

Στα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία: «Για τα φάρμακα για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ορίζεται στο άρθρο 254 του ν.4512/2018 (Α’5), το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών περιορίζεται στο ήμισυ.



Κλειστά τα φαρμακεία τις αργίες

Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία σε όλες τις επίσημες αργίες σύμφωνα με βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

«Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης» αναφέρει η σχετική ρύθμιση. Ο Θοδωρής Δρίτσας που συνυπογράφει την τροπολογία προανήγγειλε πως το υπουργείο Υγείας θα φέρει σύντομα θεσμικό πλαίσιο ώστε τα φαρμακεία να ενταχθούν στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Συστήματος Υγείας.

(ΠΑ 17/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!