Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Πώς θα εγκατασταθούν 7,5 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος


Έτοιμο σχέδιο για το μεγάλο project ύψους 1,2 δισ. ευρώ της αντικατάστασης των περίπου 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας με ευφυή συστήματα τηλεμέτρησης, φέρεται να έχουν ο πρόεδρος της ΔΕΗ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (θυγατρικής της δημόσιας εταιρίας).

Όπως αναφέρουν πηγές, την εισήγηση - η οποία εν πολλοίς μοιάζει με την πρόταση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Θανάση Μισδανίτη προς το υπουργείο ΠΕΝ - προσπάθησαν να παρουσιάσουν στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας εταιρίας τη Μεγάλη Τρίτη οι Μανόλης Παναγιωτάκης και Στέφανος Οκταποδάς. Ωστόσο συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις, λένε οι ίδιες πληροφορίες, μελών του Δ.Σ. με αποτέλεσμα η παρουσίαση της σχετικής πρότασης να διακοπεί.

Οι ίδιες πηγές θέλουν στελέχη της διοίκησης να αντέδρασαν στην παρουσίαση της καθώς το θέμα δεν υπήρχε στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, η οποία μονοπωλήθηκε κατά κύριο λόγο από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕH. Σημειωτέον ότι για το θέμα των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος οι κ. Παναγιωτάκης και Οκταποδάς επρόκειτο να κάνουν ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. και όχι να τους καλέσουν για τη λήψη απόφασης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση θυγατρικής του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα αναλάβει να τρέξει το επενδυτικό σχέδιο της αποψίλωσης των υπαρχόντων 7,5 εκατ. μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την εγκατάσταση στη θέση τους νέων έξυπνων συστημάτων μέτρησης. Αυτά θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν σε κέντρο τηλε-μέτρησης, σε πραγματικό χρόνο, τις ποσότητες ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης. Τα «ευφυή» ρολόγια… θα μπορούν να παρακολουθούν οι ίδιοι οι καταναλωτές και η λειτουργία τους θα επιτρέψει στους προμηθευτές ρεύματος δυναμικότερες και πιο ανταγωνιστικές μορφές τιμολόγησης. Παράλληλα θα αντιμετωπίσουν καίρια τις απώλειες ισχύος και κυρίως τις ρευματοκλοπές.

Ο ρόλος της θυγατρικής του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής θα είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης του μεγάλου έργου. Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν ετοιμαστεί είναι η μεταφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία των σημερινών μετρητών, οι οποίοι ανήκουν στην ιδιοκτησία της ΔΕH, ώστε να μπορέσει με τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία να βρει πόρους. Δεν αποκλείεται επίσης να επιδιωχθεί και η προσέλκυση εταίρου στο σχήμα της θυγατρικής, ο οποίος θα προσφέρει τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Τέτοιος θα μπορούσε να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, ο οποίος έχει τρέξει παρόμοια projects. Επιτυχημένα μοντέλα θεωρούνται εκείνα της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπου δεν αναμείχθηκαν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερόμενο σχέδιο, επιδιώχθηκε από τους επικεφαλής της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ να μη διαρρεύσει ούτε καν σε υψηλόβαθμα στελέχη του Διαχειριστή και πληροφορίες θέλουν να ζητήθηκε η συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου για την εκπόνηση του.

Ανεξάρτητα από τους χειρισμούς του συγκεκριμένου πλάνου, πρέπει να επισημανθεί ό,τι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο θέμα της τηλεμέτρησης της κατανάλωσης στη χαμηλή τάση. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 με 2014 ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πιλοτική εφαρμογή 200.000 έξυπνων μετρητών, ο οποίος αν κι έφτασε στη φάση των οικονομικών προσφορών, εντούτοις έχει κολλήσει και μπλοκάρει στα δικαστήρια λόγω προσφυγών μεταξύ των συμμετεχόντων στη διαδικασία.

Πηγή (ΠΕ 9/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!