Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Τράπεζες: Ρυθμίσεις στα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια με μέσο "κούρεμα" 35%


Επιθετικότερες ρυθμίσεις στα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, στοχεύοντας πρωτίστως στη θεραπεία των δανείων αυτών αντί για την πώλησή τους. Οι νέες ρυθμίσεις που διευκολύνονται πλέον από την ισχύ του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα παρέχουν μέσο "κούρεμα" δανείου της τάξεως του 35%.

Η νέα τάση που διαμορφώνεται είναι ενδεικτική από την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο του συνολικού μετασχηματισμού της και στις ανακοινώσεις που αφορούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 40% στο 5% το 2022, η Τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία ενός βελτιωμένου προϊόντος ρύθμισης του τύπου split & freeze. Πρόκειται για τη ρύθμιση που προσέφεραν όλες οι τράπεζες στους πελάτες τους με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, "παγώνοντας" ένα μέρος της οφειλής ώστε να εξυπηρετείται το υπόλοιπο με χαμηλότερη δόση. Εφαρμόζοντας το πρόγραμμα αυτό, η Εθνική Τράπεζα πρόσφερε στους "κόκκινους" πελάτες της ως κίνητρο για την αποπληρωμή του μη "παγωμένου" τμήματος του δανείου, "κούρεμα" ετησίως 4%.

Πλέον, η Τράπεζα σκοπεύει να "κουρεύει" εξαρχής πολύ μεγαλύτερο μέρος της οφειλής (μεσοσταθμικά 35%) ώστε να διαμορφώνει εξαρχής μία οφειλή μικρότερη από τη σημερινή αγοραία αξία του ακινήτου που αποτελεί την εμπράγματη εξασφάλιση του δανείου, δίνοντας έτσι, από την πρώτη μέρα, κίνητρο στον οφειλέτη να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου δανείου του.



Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα μπορεί να ανταποκριθεί στα επιθετικότερα "κουρέματα" των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων χάρη στην υψηλή κάλυψη (42%) που αυτά έχουν από προβλέψεις. Δυνητικά, τα επιθετικότερα "κουρέματα" θα αφορούν 200.000 στεγαστικά δάνεια της Τράπεζας, με την προϋπόθεση να είναι μη εξυπηρετούμενα και οι δανειολήπτες να πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια.

Το μοντέλο ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς διαπιστώνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους οφειλέτες είναι μία μικρότερη μηνιαία δόση σήμερα παρά ένα "κούρεμα" της οφειλής στο μέλλον. Στόχος των τραπεζών είναι να επαναφέρουν όσα περισσότερα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια σε ομαλή αποπληρωμή, μεταθέτοντας χρονικά και περιορίζοντας στο ελάχιστο τις πωλήσεις δανείων της κατηγορίας αυτής. Και αυτό, όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους.

Η εμπειρία της Ισπανίας με το μεγάλο πρόβλημα των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων έδειξε ότι όσα δάνεια πουλήθηκαν από τις τράπεζες, μετά από 2 – 3 χρόνια που θεραπεύτηκαν, οι τράπεζες τα ξαναγόρασαν πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι συμφέρει περισσότερο τις τράπεζες να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα δάνεια αυτά και μέσω γενναίων ρυθμίσεων να τα θεραπεύσουν, αντί να τα πουλήσουν με πολύ μεγαλύτερο discount. Ειδικά από τη στιγμή που δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες στην οικονομία που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση των δανείων αυτών.

Πηγή (ΚΥ 19/5/19)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!