Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Συντάξεις και επιδόματα 3,5 δισ. ευρώ καταβάλλονται πριν τις κάλπες - Άρχισαν οι πληρωμές


Με γεμάτες τσέπες οδηγούνται στις κάλπες εκατομμύρια πολίτες, καθώς από χθες και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να πιστωθούν σε λογαριασμούς δικαιούχων επιδομάτων και συντάξεων περίπου 3,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση τα δίνει όλα για όλα με στόχο να μειωθεί η «ψαλίδα» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Χθες το απόγευμα η πλειοψηφία των συνταξιούχων είδε στους λογαριασμούς της τη λεγόμενη 13η σύνταξη, ενώ από την Παρασκευή 24 Μαΐου ξεκινά νωρίτερα η καταβολή και των συντάξεων Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, κάτι που ορίζει ο νόμος, θα γίνει και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και των παροχών από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η «13η» σύνταξη

Εντολή να πιστωθούν οι λογαριασμοί 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχων με την λεγόμενη 13η σύνταξη έδωσε χθες το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για την καταβολή της επιπλέον παροχής θα απαιτηθούν περίπου 830 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα σε κάποιους φάνηκαν στους λογαριασμούς τους χθες το αργά το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιποι θα τα δουν την Δευτέρα το πρωί.

Επιπλέον σύνταξη θα λάβουν 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες, περίπου 22.000 ασφαλισμένοι που έχουν δικαιωθεί προσωρινής σύνταξης, αλλά και οι 8.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα από το πρώην ΕΤΑΤ.



Συντάξεις Ιουνίου

Πριν από τις κάλπες θα λάβει η πλειοψηφία των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων τις κύριες συντάξεις τους για το μήνα Ιούνιο.

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε ότι για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, συγκεκριμένα για τον μήνα Μάιο, οι συντάξεις θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο την Παρασκευή 24 Μαΐου και στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ την Τρίτη 28 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι η νέα ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς είναι η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και για τους μη μισθωτούς (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Προβλέπει μάλιστα ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι ημερομηνίες αυτές μπορούν να διαφοροποιηθούν μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΦΚΑ και έγκριση του υπουργού Εργασίας.

Επιδόματα

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΑ έχει σχεδιάσει τις πληρωμές όλων των επιδομάτων του.

Αναλυτικά, έχει αποφασιστεί να πληρωθούν η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού, το επίδομα ενοικίου για δεύτερο μήνα, μαζί με αναδρομικά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και όλα τα προνοιακά επιδόματα που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν από τους δήμους.

Για την καταβολή των επιδομάτων και παροχών θα δοθούν 355 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα θα δοθούν 175 εκατ. ευρώ για την δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού, 64 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα, 52 εκατ. ευρώ για το επίδομα στέγασης, 52,2 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 11,5 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερήλικων.

Η Β’ δόση του επιδόματος τέκνων αφορά στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 600.000 οικογένειες. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος θα επανυπολογιστεί αυτόματα με βάση το νέο εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Η πλατφόρμα έκλεισε χθες και θα απενεργοποιηθεί για λίγα 24ωρα, ενόψει της εκκαθάρισης και της πληρωμής. Δυνητικοί δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει εφέτος αιτήσεις Α21, πρέπει να το κάνουν έως σήμερα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πληρωμές. Η αίτηση Α21 υποβάλλεται άπαξ, ετησίως, οπότε, όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την αίτησή τους, δεν χρειάζεται να επανέλθουν. Μετά την πληρωμή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2020 για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει εφέτος αίτηση Α21.

Την ίδια μέρα θα γίνει και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου για τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν σε 625.001 μέλη νοικοκυριών.

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, δεσμεύθηκε ήδη το ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί και αυτή στις 24 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 170.000 δικαιούχων.

Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία έχει οριστεί να είναι η 25η εκάστου μήνα. Έτσι, οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δύο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.). Με το νέο σύστημα όλα πληρώνονται στις 25 του μηνός. Ειδικά για τον τρέχοντα μήνα, τα επιδόματα θα καταβληθούν στις 24, καθώς η 25η τυγχάνει να είναι Σάββατο.

Την Παρασκευή θα γίνει και η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019. Δικαιούχοι του ΚΕΑ είναι 255.603 άτομα. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Πηγή (ΣΑ 18/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!