Πέτσας: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του 2020 * Εκτός λειτουργίας την Κυριακή 15/9 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από 09:00 έως 17:00 * Έως τις 31 Δεκεμβρίου η ρύθμιση οφειλών προς δήμους * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,2% τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 7,2% οι εξαγωγές τον Ιούλιο * Στα 2,358 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες τον Ιούλιο * ΕΡΓΑΝΗ: 3.111 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

23/5/19

ΕΝΦΙΑ: Ποιο είναι το ανώτερο ποσό της έκπτωσης για το 2019 – Ποιοι τη δικαιούνται


Στα 100 ευρώ καθορίζεται το ανώτατο ποσό της έκπτωσης που μπορεί να έχει κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα, διευρύνεται ενδεχομένως ο αριθμός των δικαιούχων και της έκπτωσης που θα έχουν, καθώς στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της έκπτωσης, δεν θα συνυπολογίζεται η αξία των αγροτεμαχίων.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε αυτή τη διεύρυνση καθώς χρόνια τώρα αδυνατεί να υπολογίσει την αξία των αγροτεμαχίων και ως εκ τούτου τα έχει εξαιρέσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Οπότε, αναγκάζεται να προβεί σε αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες να βγουν κερδισμένοι πληρώνοντας χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Δεν περιλαμβάνεται η φορολόγησή τους στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί το σύνολο της περιουσίας.

Αυτό όμως που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ουδείς μπορεί να έχει έκπτωση μεγαλύτερη των 100 ευρώ και ότι η έκπτωση μηδενίζεται για τους ιδιοκτήτες των οποίων το σύνολο της ακίνητης περιουσίας ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.Στην αιτιολογική έκθεση των νέων διατάξεων τονίζεται ότι αφενός «όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη, και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ δικαιούνται ολόκληρη την προβλεπόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εφόσον αυτή είναι ίση ή χαμηλότερη με 100 ευρώ.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, εφαρμόζονται οι «κόφτες», έτσι ώστε η έκπτωση να μην ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη, «όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα 100 ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των 60.000 ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».

Πάντως, δεν αποκλείεται οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εξανεμιστούν καθώς επίκειται νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα μέσα Ιουνίου. Βέβαια, αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αμέσως, αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019 αλλά του επόμενου έτους. Δηλαδή, η μείωση έως και 100 ευρώ το 2019 μπορεί να χαθεί ή να περιορισθεί το 2020.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αντικειμενικών αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες ή προχώρησε σε μικρές αυξήσεις, αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών.

πηγή: Καθημερινή (ΠΕ 23/5/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!