Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2019-2020: Οι δικαιούχοι, οι αιτήσεις και τα voucher


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων - ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Δικαιούχοι

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020 ορίζονται:
α) ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.

β) ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (αρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την 33891/
606/2008/ΦΕΚ 833-Β΄ υπουργική απόφαση),

γ) ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
δ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ο υπό τα στοιχεία α' έως γ' αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.



2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2019.
β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α' έως δ' ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης που θα βγει.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δι-καιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του αρθρ. 7 της παρούσας, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

5. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι - ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020:
α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους,
β) οι δικαιούχοι - ωφελούμενοι συναφούς παροχής
από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας.

Διάρκεια

1. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε 12 μήνες. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης του προγράμματος ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
2. Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων - ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως πέντε (5) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου, ενώ προσαυξάνεται κατά πέντε (5) επιπλέον διανυκτερεύσεις για τους δικαιούχους - ωφελούμενους που επιλέγουν τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω.
3. Ο αριθμός των δικαιούχων- ωφελούμενων του προ-γράμματος καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Ύψος επιδότησης

1. Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της με υπηρεσίες διαμονής από τους παρόχους σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.
2. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, προσδιορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση και είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος.
3. Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού, και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων και των ωφελουμένων στο Μητρώο των παρ. 7 και 12 του άρθρ. 8 της παρούσας, ισχύει δε αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι τη λήξη αυτού.
4. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Αιτήσεις

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
2. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται ρητά στη Δημόσια Πρόσκληση. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων.
3. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α'/75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
4. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.
5. Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων - δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων.
6. Δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως είτε επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους είτε προσκομίζονται στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
7. Υποψήφιοι των οποίων ημέρες εργασίας της παρ. 1 του άρθρ. 2 ή της παρ. 2 του άρθρ. 8 της παρούσας δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως λόγω μη ένταξής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεούνται είτε να επισυνάψουν στην αίτησή τους τα σχετικά παραστατικά είτε να τα προσκομίσουν στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
8. Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση ή μη προσκόμιση αυτών ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει καθώς και προκύπτουσα μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα/ αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, είναι δυνατόν να επιφέρει είτε αποκλεισμό του δικαιούχου ή ωφελούμενου αυτού από το Πρόγραμμα είτε μη μοριοδότησή του για τα κριτήρια εκείνα στα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά

Μοριοδότηση

1. Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 5 του αρθρ. 2 της παρούσας.
2. Η μοριοδότηση των δικαιούχων στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια επιλογής, όπως το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας και ο αριθμός ημερών ασφάλισης της τριετίας που προηγείται του έτους έναρξης του προγράμματος με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει. Τα μοριοδοτούμενα κριτήρια και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο επιλογής προσδιορίζονται με τη Δημόσια Πρόσκληση.

3. Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαι-ούχων αναζητούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι πληροφορίες σχετικά με τα ανήλικα τέκνα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Οι πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας αναζητούνται από το Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού. Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό ημερών ασφάλισης των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τον ΕΦΚΑ, με την εξαίρεση της παρ.7 του άρθρ.7 της παρούσας.

4. Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι της παρ. 1 του άρθρ. 2 της παρούσας που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.

5. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των υποψηφίων είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση, εξαιρουμένου του εισοδηματικού κριτηρίου και του κριτηρίου των ημερών ασφάλισης της παρ. 2 του παρόντος.

6. Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελούμενούς τους του αριθμού που προβλέπεται από τη Δημόσια Πρόσκληση.

7. Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων- Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται:
α. ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης της αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ),
β. τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο,
γ. τα μόρια που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια μοριοδότησης της παρ. 2 του παρόντος, όπως αυτά θα προσδιοριστούν από τη Δημόσια Πρόσκληση, τυχόν προσαύξηση της παρ. 4 του παρόντος, ο συνολικός αριθμός μορίων και η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τη συνολική μοριοδότηση των κριτηρίων. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων,
δ. ένδειξη για την έκδοση ή μη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για τους επιλεγόμενους δικαιούχους και τους ωφελούμενους αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρ. 2 της παρούσας.

8. Για τους υποψήφιους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρ. 2, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, ή που εντάσσονται στις περιπτώσεις της παρ. 5 του άρθρ. 2 της παρούσας συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με αναφορά του λόγου αποκλεισμού τους.

9. Μέλη που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του αρθρ. 2 της παρούσας, δεν θα ληφθούν υπ' όψιν κατά την κατάρτιση του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων-Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων.

10. Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων-Ωφελουμένων και ο προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοση τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.



11. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ. Λεπτομέρειες για την υποβολή και την εξέταση των ενστάσεων καθορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

12. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το Δ.Σ. του Οργανισμού, καταρτίζεται: α) το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων - Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται πλέον των λοιπών στοιχείων του προσωρινού Μητρώου της παρ. 7 του παρόντος και οι μοναδικοί ηλεκτρονικοί κωδικοί αριθμοί των Επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού και β) ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων. Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων - Ωφελουμένων και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοση τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

13. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων και ο προσωρινός και οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων καταρτίζονται από τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ ή από το αρμόδιο όργανο που ορίζεται με απόφασή της.

(ΤΕ 22/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!