Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

16 τροπολογίες με προεκλογικές παροχές


Μπαράζ τροπολογιών που ρυθμίζουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που πέρασε από την Ολομέλεια υπήρξαν συνολικά δεκαέξι τροπολογίες, από τις οποίες οι δέκα ήταν υπουργικές και οι έξι βουλευτικές. Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εξωδικαστικός, ΕΝΦΙΑ), προβλέπουν τη χορήγηση συγκεκριμένων επιδομάτων και ρυθμίζουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κτηματολόγιο. Ωστόσο ο μεγάλος όγκος των τροπολογιών προκάλεσε τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, που επισημαίνει πως κάποιες από τις ρυθμίσεις έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Οι βασικότερες ρυθμίσεις που πέρασαν από τη Βουλή είναι οι εξής:

* Τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να χορηγηθεί παράταση έως έξι μήνες για την κατάθεση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο (πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης). Πρόκειται για βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή.

* Τροπολογία για το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Αφορά σε φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ μπορεί να φθάσει και γι’ αυτούς το 30%, αλλά μόνο εφόσον αντιστοιχεί σε ποσό μείωσης μέχρι 100 ευρώ.

* Τροπολογία για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς εντάσσονται και οι οφειλές του 2018. Πλέον οι οφειλέτες προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές θα μπορούν να ρυθμίσουν και τις οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν και το περασμένο έτος.

* Τροπολογία με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.



Παράλληλα ψηφίστηκαν τροπολογίες που αφορούν θέματα αποζημιώσεων και επιδομάτων. Ειδικότερα προβλέπεται ενιαία ελεγκτική αποζημίωση για τα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ελέγχου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ).

Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των Πανεπιστημίων και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/12/2016.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων προβλέπουν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των φυλακών για την αντικατάσταση των στολών, τη μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών, την παράταση της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»).

Πέρασε επίσης τροπολογία με ρυθμίσεις για τα τουριστικά πλοία, ενώ συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Θέματα Υγείας

Κάποιες από τις ρυθμίσεις αφορούν θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο Υγείας, όπως:
* Τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και που έγινε δεκτή από τον υπουργό, περιορίζει κατά το ήμισυ το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Με την ίδια τροπολογία, τίθενται ανώτατα όρια λειτουργίας των φαρμακείων, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη.
* Τροπολογία που προβλέπει αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών.
* Τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών.
* Τροπολογία για την Κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΠΑ 17/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!