Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

"13η σύνταξη": Πότε καταβάλλεται - Ποιοι ωφελούνται περισσότερο


Απογοήτευση γενικότερα για την προοπτική υλοποίησής τους προκαλεί και η εξαγγελία καταβολής της λεγόμενης «μισής σύνταξης». Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως «προχωράμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης (…) που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «δώρο Πάσχα», δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης».

Αν και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ξεδιάλυνε αμέσως ότι σε άλλους μπορεί να δοθεί ολόκληρη σύνταξη (για ποσά έως 500 ευρώ) και σε άλλους το 30% (για συντάξεις άνω των χιλίων ευρώ), η εξειδίκευση της εξαγγελίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλοί θα λάβουν …λειψή τη μισή σύνταξη.

Σχεδόν 1 στους τέσσερις συνταξιούχους, δηλαδή 676.000 άτομα από το σύνολο των 2.555.049 δικαιούχων κύριας σύνταξης, θα λάβει την πλήρη 13η σύνταξη των 500 ευρώ μικτά. Με κριτήριο την ηλικία των συνταξιούχων προκύπτει ότι οι πλέον κερδισμένοι από τα νέα μέτρα είναι οι 70άρηδες, ενώ οι ηλικίες μεταξύ 50 και 65 ετών θα λάβουν στην πλειονότητά τους την προσαύξηση του 30%, επειδή σε αυτές τις ηλικίες παρατηρούνται και οι υψηλότερες συντάξεις.

Επίσης, με κριτήριο το φύλο φαίνεται ότι ευνοούνται οι γυναίκες συνταξιούχοι επειδή ο αριθμός αυτών των γυναικών που λαμβάνει σύνταξη έως και 500 ευρώ είναι υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού των ανδρών. Συγκεκριμένα, στο σύνολο όλων των συνταξιούχων της χώρας με κριτήριο το φύλο, οι γυναίκες με συντάξεις κύριες -γήρατος-θανάτου-αναπηρικές- είναι 449.714, ενώ οι άνδρες ανέρχονται στους 217.784. Επίσης, σε περίπου 1.352.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν περισσότερες από δύο κύριες συντάξεις θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα των κυρίων συντάξεων και επί αυτού του αθροίσματος θα λάβουν την αναλογία του 30%. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδόν όλοι έχουν άθροισμα ποσών που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Άρα, θα λάβουν ως μέρος της 13ης σύνταξης το 30% στο άθροισμα των κυρίων συντάξεων.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων δεδομένων του συστήματος ΗΛΙΟΣ, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τα οποία αφορούν τον Δεκέμβριο του 2018. Με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο -αρχής γενομένης από τις εκλογές της 26ης Μαΐου- επισημαίνεται ότι η κλιμακωτή χορήγηση της 13ης σύνταξης δεν είναι ένα μέτρο αποσυνδεδεμένο από το συνολικότερο πλαίσιο των αλλαγών στις συντάξεις. Δηλαδή, από τη ρύθμιση για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από το 50% στο 70% επί της σύνταξης του θανόντος συζύγου, καθώς και στο ότι έρχεται νωρίτερα αυτό τον ερχόμενο Ιούνιο και η πληρωμή για 834.000 συντάξεις δικαιούχων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Αυτές οι δύο ρυθμίσεις, μαζί με άλλες συνταξιοδοτικές διατάξεις, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις που κατατέθηκε στη Βουλή.



Ποιες είναι οι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων

Από την αξιολόγηση των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των συνταξιούχων προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

* Το 26,46% του συνόλου των συνταξιούχων, δηλαδή 676.000 δικαιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ, θα λάβει το 100% της σύνταξής του, δηλαδή θα λάβουν μία πλήρη κύρια σύνταξη.

* Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 έως 600 ευρώ είναι 297.849 άτομα και θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.

* Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 έως 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 646.415 άτομα.

* Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.001 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 934.686 άτομα.

* Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.202.999 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 910.479 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 355.150 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις, ενώ πολύ περιορισμένος αριθμός λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις.

Πριν από τον Ιούνιο συντάξεις για 834.000

Εκτός από την κλιμακωτή χορήγηση της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, η οποία θα υλοποιηθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε, οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ για πρώτη φορά θα πληρωθούν τις συντάξεις τους από τον Ιούνιο, πριν κλείσει ο μήνας και όχι στην αρχή του επόμενου όπως συνέβαινε έως τώρα.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα κατά τέσσερις ημέρες θα καταβάλλονται οι συντάξεις για 834.000 δικαιούχους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων. Προβλέπεται, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του Ιουλίου οι οποίες θα καταβληθούν στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών του πρώην ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και όχι την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη του Ιουλίου του 2019 θα πληρωθεί για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες στις 27 Ιουνίου αντί για την 1η Ιουλίου.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες αυτές μπορούν να τροποποιούνται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Για τους μισθωτούς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Μέσα στον Μάιο η πληρωμή σε 2,5 εκατ. άτομα

Η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε χθες ότι «το μέτρο της νέας 13ης σύνταξης είναι ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι ένα μόνιμο μέτρο, δηλαδή από φέτος και κάθε χρονιά θα χορηγείται στους συνταξιούχους, αυτή περίπου την εποχή, η 13η σύνταξη. Αφορά την κύρια σύνταξη, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι ίση με μία σύνταξη και για τους επόμενους με την κλιμάκωση που ανακοινώθηκε.

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι το μέτρο θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εντός του Μαΐου θα γίνει η καταβολή.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας: «Θα το νομοθετήσουμε με τρόπο ώστε κάθε επόμενη χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον έχουμε ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ευχέρεια, αυτό να βελτιώνεται και να αυξάνεται».

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΠΕ 9/5/19)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 13η σύνταξη: Δείτε τα ποσά για όλες τις συντάξεις (πίνακες - παραδείγματα)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!