Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα εισπράξουν την 13η σύνταξη


Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι
Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των συνταξιούχων η 13η σύνταξη, καθώς χθες το απόγευμα κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Στην τροπολογία προβλέπεται πως η 13η σύνταξη χορηγείται από το 2019 και για κάθε επόμενο έτος, ενώ στους δικαιούχους της συμπεριλαμβάνονται και όσοι λαμβάνουν προσωρινή κύρια σύνταξη, όπως επίσης και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα.

Πιο συγκεκριμένα η 13η σύνταξη χορηγείται:

  • σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου την 1η Μαΐου κάθε έτους και
  • σε όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην 1η Μαΐου κάθε έτους.



Οι 22.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν τώρα προσωρινή σύνταξη, θα λάβουν την 13η σύνταξη με βάση το ύψος της προσωρινής και όταν εκδοθεί η οριστική, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός.

Επίσης, όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 1η Μαίου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά την 13η σύνταξη που δικαιούνται.

Στους δικαιούχους της ανήκουν και όσοι εισπράττουν επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, όπως επίσης και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν την παλιά σύνταξη, ή το επίδομα του νόμου Κατρούγκαλου (έως 360 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως ως βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ορίζεται το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους.

Έτσι για ποσό έως και 500 ευρώ χορηγείται ακέραια η σύνταξη, για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, χορηγείται 13η σύνταξη στο 70%, για ποσό από 600,01 έως και 1000 ευρώ χορηγείται μισή επιπλέον σύνταξη (στο 50% δηλαδή), ενώ για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω χορηγείται 13η σύνταξη στο 30%.

Μεγάλοι χαμένοι της 13ης σύνταξης είναι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεών τους και όχι ολόκληρο το επίδομα που αντιστοιχεί σε κάθε κύρια σύνταξή τους.

Η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

(ΤΡ 14/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!