Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ρύθμιση 120 δόσεων: Η διαδικασία υπαγωγής και τα «μυστικά» για να αποφύγετε κατασχέσεις


Αντιμέτωποι με ένα δύσκολο σταυρόλεξο βρίσκονται εκατομμύρια οφειλέτες σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Η ρύθμιση οφειλών αφορά στα χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είχαν συσσωρευτεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, και θα είναι ανοικτή και μετά το τέλος Ιουνίου και έως τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι, από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του 2018, οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 50 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Εφορία όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να εισπράξουν σε βάθος 1-10 ετών περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες έχουν αναγκαστικά τρεις επιλογές, οι οποίες αφορούν στις 120 δόσεις για φυσικά πρόσωπα και την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, ΦΠΑ) ή τις 36 δόσεις εάν πρόκειται για έκτακτους φόρους (μετά από έλεγχο).



Η διαδικασία υπαγωγής στο καθεστώς των δόσεων είναι πολύ απλή και έχει τα εξής βήματα:

1. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει το εικονίδιο «ανοιχτοί λογαριασμοί», επιλέγοντας Ρ6 στο σχετικό «παράθυρο», και στη συνέχεια Ρ2, προκειμένου να εντάξει τις τρέχουσες οφειλές έως τις 31/12/2018 στην πάγια ρύθμιση, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ και μετά το τέλος Ιουνίου.

2. Η είσοδος των χρηστών γίνεται από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr.) και μετά πρέπει να πατήσουν την ειδοποίηση «άνοιξε η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων». Στη συνέχεια καταχωρούν τους προσωπικούς κωδικούς τους και αρχίζει η διαδικασία των ρυθμίσεων.

3. Η ΑΑΔΕ δίνει εξαρχής τη συμβουλή για επιλογή πρώτα για τον τύπο της ρύθμισης P6 (αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν. 4611 /2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018) και αφού καταβληθεί η πρώτη δόση και η ρύθμιση επικυρωθεί, τότε ο χρήστης πρέπει να επιλέξει Ρ2 αίτηση πάγιας ρύθμισης για τις υπόλοιπες οφειλές. Σημειώνεται ότι οι οφειλές που έχουν συμπεριληφθεί σε ρύθμιση τύπου Ρ6 που δεν έχει επικυρωθεί εμφανίζονται και κατά την επιλογή του τύπου ρύθμισης Ρ2.

4. Στη συνέχεια, ο χρήστης επιλέγει την υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση Ρ6 και εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κ.λπ.), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η ΔΟΥ. Στον συγκεκριμένο πίνακα θα πρέπει να επιλεγούν οι οφειλές που θέλει να ρυθμίσει ο οφειλέτης.

5. Μετά την επιλογή της οφειλής εμφανίζεται πίνακας με το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, τον μέγιστο αριθμό δόσεων και το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το «κούρεμα» που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνει «κλικ» στην ένδειξη «υπολογισμός ποσού δόσης» και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει τη μηνιαία δόση.

6. Στο επόμενο βήμα εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών Ν. 4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής, για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.

7. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Αν ο οφειλέτης θέλει να απενεργοποιήσει πλήρως τον κίνδυνο κατασχέσεων τους επόμενους μήνες, η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων (υπό την προϋπόθεση τήρησής της) δεν είναι επαρκής συνθήκη, στον βαθμό όπου δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εντός του έτους. Άλλωστε, για αυτές τις οφειλές υπάρχει η πάγια ρύθμιση Ρ2 για εξόφληση οφειλών σε 12 δόσεις (για τακτικούς φόρους) ή σε 24 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ρυθμιστής της δόσης ο ακατάσχετος λογαριασμός

«Κλειδί» για το ύψος των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν οι οφειλέτες προς την Εφορία αποτελεί ο ακατάσχετος λογαριασμός.

Από τα πρώτα 24ωρα της έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης των 120 δόσεων παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου σε τραπεζικό λογαριασμό. Για να γίνει αυτή η σύνδεση, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων και το μηνιαίο ποσό. Μέχρι στιγμής ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο τριπλάσιο έως τετραπλάσιο. Επειδή η ρύθμιση για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου προβλέπει ότι το νέο ακατάσχετο όριο είναι το τριπλάσιο της μηνιαίας δόσης που καταβάλλει, προκύπτει, για παράδειγμα, ακατάσχετο όριο 750 ευρώ που σημαίνει ότι διατηρεί το όριο των 1.250 ευρώ το οποίο είναι το ελάχιστο.

Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει να εξοφλήσει την οφειλή του σε 25 δόσεις αντί για 60, τότε το ακατάσχετο όριο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 2.000 ή 2.500 ευρώ. Συνεπώς, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όσο μεγαλύτερη δόση και μικρότερο αριθμό δόσεων επιλέγει ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο θα διαθέτει. Πάντως, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο ακούγεται ιδιαιτέρως… εντυπωσιακό, εντούτοις στην πράξη αποδεικνύεται ότι, για να έχει κάποιος οφειλέτης μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ, πρέπει να πληρώνει δόση τουλάχιστον 450 ευρώ. Για δόσεις έως περίπου αυτό το ποσό, ουσιαστικά ισχύει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.



Η διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

Τη σύνδεση των οφειλών των ασφαλισμένων με το ύψος της σύνταξης εισάγει το σύστημα της ρύθμισης των χρεών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πλατφόρμα, η οποία άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Ο ασφαλισμένος ενημερώνεται για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά.

2. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

3. Οι προσαυξήσεις «κουρεύονται» κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους.

4. Ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το «κούρεμα» της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

5. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνεπώς μπορούν να κάνουν χρήση τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΡ 28/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!