Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

120 δόσεις: Πώς αποκλείονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη ρύθμιση


Στα ...κρύα του λουτρού αφήνει η τελική ρύθμιση χρεών προς την εφορία, τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) καθώς η βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση περιορίζεται σε 24 και 36 δόσεις, αντί 18-30 που προβλέπονταν αρχικά ή 60-120 που ζητούσε η αγορά.

Εξ αρχής η κυβέρνηση είχε αποκλείσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις από την ρύθμιση και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών τους υποδείκνυε να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αγνοώντας όμως ότι ούτε σε αυτόν έχουν ακόμα πρόσβαση! Εδώ και 2 χρόνια μόλις 2000 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα, ως την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών υποσχόταν βελτιώσεις, αφού οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή κρίνονται ανεπαρκείς για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη, εξυπηρετώντας παράλληλα τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Μόλις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντελήφθη ότι για τις οφειλές επιχειρήσεων έως 20.000 ευρώ, η πλατφόρμα δεν λειτουργεί καν, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η κυρία Παπανάτσιου να δηλώσει πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι γίνεται».

Ωστόσο, παρά την αύξηση των δόσεων σε 24 (αντί 12 που ισχύει σήμερα) ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός δεν έχει ανοίξει ακόμα για νομικά πρόσωπα με χρέη ως 20.000 ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι, με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ και δεν έχουν την εναλλακτική του εξωδιαστικού, δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν ως και σε 120 δόσεις τα χρέη τους, επειδή δεν τους έχει δοθεί η τεχνική δυνατότητα αυτή.

Ωστόσο η κυβέρνηση επείγεται για προεκλογικούς λόγους να ανοίξει από αύριο κιόλας την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις 120 δόσεις για την εφορία (και καθώς η διορία υπαγωγής λήγει στις 28 Ιουνίου) αν και ουσιαστικά αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη ρύθμιση.



Από αύριο τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα χρέη προς την εφορία, εφόσον ο νόμος για τις 120 δόσεις ψηφιστούν σήμερα.

Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης και διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα που θα ξεκινήσει από 15 Μαΐου, εφόσον ψηφιστεί σήμερα ο νόμος, θα λειτουργεί έως το τέλος Ιουνίου για τις οφειλές προς την εφορία και έως τον Σεπτέμβριο για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημείωσε ότι πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν έως και 20.000 ευρώ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν οφειλές της τάξης των 5.000 με 10.000 ευρώ. Το σημαντικότερο είναι, σημείο σε ο ίδιος, ότι διαγράφονται οι προσαυξήσεις.

Τόνισε ότι οι 120 δόσεις και ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ρυθμίσεις συμπληρωματικές και παρέπεμψε στις 120 δόσεις τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή, συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ όπως είπε για τα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις 120 δόσεις, υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος έχει επίσης 120 δόσεις αλλά είναι πιο σύνθεση η διαδικασία.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

· 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ

· 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις

· 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και

· 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

· 100% για εφάπαξ εξόφληση

· 85% για 2 έως 6 δόσεις

· 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις

· 60% για 13 έως 18 δόσεις

· 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και

· 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές του ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Πηγή (ΤΕ 15/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!