Με 158 ΝΑΙ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη * Γεωργιάδης: Το Ελληνικό θα ξεκινήσει εντός του 2019 * ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο α' πενταμήνου * Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/5/19

Πώς συνδέονται ρύθμιση 120 δόσεων στην Εφορία και νέος ακατάσχετος λογαριασμός


Σε μια έμμεση αλλά σημαντική σύνδεση του νέου ακατάσχετου λογαριασμού με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων άνοιξε χθες και παρατηρείται σε αυτήν "κοσμοσυρροή", ενώ σύντομα πρόκειται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου σε τραπεζικό λογαριασμό. Η σύνδεση των δυο διαδικασιών γίνεται μέσω της επιλογής από τους φορολογούμενους του αριθμού των δόσεων και του ύψους της δόσης στη ρύθμιση.

Αυτό γίνεται καθώς στη νέα διαδικασία για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου το ύψος της δόσης καθορίζει και το ακατάσχετο όριο. Συγκεκριμένα, σήμερα το ακατάσχετο όριο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet είναι 1.250 ευρώ. Το όριο αυτό αυξάνεται στο τριπλάσιο έως τετραπλάσιο και μισό της δόσης που θα επιλέξει και θα αποπληρώνει ο οφειλέτης.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει οφειλή προς τη φορολογική διοίκηση ύψους 15.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα ύψους 26.000 ευρώ. Με βάση το εισόδημά του, η ελάχιστη δόση που μπορεί να επιλέξει είναι 250 ευρώ και να αποπληρώσει την οφειλή του σε 69 δόσεις.Επειδή η ρύθμιση για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου προβλέπει ότι το νέο ακατάσχετο όριο είναι το τριπλάσιο της μηνιαίας δόσης που καταβάλει, προκύπτει ακατάσχετο όριο 750 ευρώ που σημαίνει ότι διατηρεί το όριο των 1.250 ευρώ το οποίο είναι το ελάχιστο.

Εφόσον όμως επιλέξει να εξοφλήσει την οφειλή του σε 25 δόσεις αντί για 69 προκύπτει μια μηνιαία δόση της τάξης των 633 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει ως νέο ακατάσχετο όριο τουλάχιστον το τριπλάσιο της μηνιαίας δόσης που καταβάλλει, δηλαδή το ποσό των 1.899 ευρώ. Θα έχει έτσι ένα αυξημένο ακατάσχετο όριο κατά περίπου 649 ευρώ.

Έτσι, όσο μεγαλύτερη δόση και μικρότερο αριθμός δόσεων επιλέγει ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο θα διαθέτει. Στην πράξη, ωστόσο, όσοι καταβάλλουν μηνιαία δόση έως περίπου 417 ευρώ δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο ακατάσχετο όριό τους καθώς το τριπλάσιο όριο αυτής της δόσης είναι τα 1.250 ευρώ που ισχύουν ήδη.

Πηγή (ΤΕ 22/5/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!