Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στην Εφορία - Τι να προσέξετε


Την ...τύχη τους στην πλατφόρμα των δόσεων για χρέη στην εφορία που αναμένεται τελικώς να ανοίξει σήμερα, ετοιμάζονται να δοκιμάσουν πλέον 4 εκατομμύρια οφειλέτες.

Το Δημόσιο αναμένει επιπλέον έσοδα από οφειλέτες που έχουν γονατίσει από τα βάρη που σώρευσε στις πλάτες του η υπερφορολόγηση μετά το 2015. Καθώς μάλιστα εξαιρούνται αυτομάτως από τις «120 δόσεις» όσοι μέχρι φέτος τηρούσαν -με νύχια και με δόντια- τις 100 δόσεις από τις ρυθμίσεις του 2014 ή του 2015, στη σειρά για αιτήσεις υπαγωγής στις 120 δόσεις μπαίνουν ουσιαστικά μόνον όσοι έχασαν τη μάχη με τα χρέη στην εφορία από το 2016 και εξής.

Αυτοί οι οφειλέτες πάντως, μόλις μπουν στο www.aade.gr με τους κωδικούς τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με το ύψος των προσαυξήσεων που θα αποκαλυφθεί στην οθόνη τους και βαραίνει (έως και 50% ή 60% επιπλέον) την αρχική οφειλή τους. Μετά θα δουν το «κούρεμα» που γίνεται στο ποσό των προσαυξήσεων (τουλάχιστον 10%) με βάση τον μέγιστο αριθμό δόσεων που τους προτείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή. Στη συνέχεια όμως πρέπει να «πειραματιστούν» δοκιμάζοντας τι βγάζει η εφαρμογή αν επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων, προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και, εφόσον ευκολύνονται, θα αποφασίσουν τελικά πώς και πόσα θα πληρώνουν για το χρέος τους κάθε μήνα στην εφορία.



«Μικρό μυστικό» της ρύθμισης είναι και πως, έστω και αν κάποιος ζητήσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό δόσεων για να πληρώνει λιγότερα χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τη ρύθμιση (λόγω 2 συνεχόμενων απλήρωτων δόσεων) μπορεί στην πορεία να επιλέξει και ταχύτερη αποπληρωμή, για να πετύχει τότε το επιπλέον «κούρεμα» ή και πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων, για το υπόλοιπο τμήμα του χρέους που θα απέμενε να εξοφληθεί με δόσεις.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι τα εξής:

1. Υπάγονται στη ρύθμιση οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2018.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και ποσά που έχουν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Δεν μπορούν, όμως, να υπαχθούν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 η οποία παραμένει ενεργή.

3. Οι οφειλές των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, ενώ των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να ρυθμιστούν από 24 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

4. Ο ελάχιστος αριθμός των δόσεων είναι 18 και ο μέγιστος οι 120.

5. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.

Πηγή (ΤΡ 21/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!