Πέτσας: Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του 2020 * Εκτός λειτουργίας την Κυριακή 15/9 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από 09:00 έως 17:00 * Έως τις 31 Δεκεμβρίου η ρύθμιση οφειλών προς δήμους * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,9% η ανεργία το β' τρίμηνο του 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 0,2% τον Αύγουστο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 7,2% οι εξαγωγές τον Ιούλιο * Στα 2,358 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες τον Ιούλιο * ΕΡΓΑΝΗ: 3.111 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

19/5/19

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης των 120 δόσεων στην Εφορία


Το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι τα εξής:

1. Υπάγονται στη ρύθμιση οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2018.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και ποσά που έχουν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Δεν μπορούν, όμως, να υπαχθούν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 η οποία παραμένει ενεργή.

3. Οι οφειλές των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, ενώ των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να ρυθμιστούν από 24 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

4. Ο ελάχιστος αριθμός των δόσεων είναι 18 και ο μέγιστος οι 120.

5. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.Δώρον άδωρον

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες. Μόνο που πριν ακόμη προσφερθεί στους φορολογούμενους για να τους δώσει μια ανάσα και διέξοδο από το βάρος των φορολογικών οφειλών, αυτοί έχουν αρχίσει να δημιουργούν καινούργιες λόγω της υπερφορολόγησης που παραμένει στο ύψος της παρά τις τελευταίες προεκλογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο τρίμηνου του έτους οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δημιούργησαν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ολοκαίνουργιες φορολογικές οφειλές. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος από αυτές αφορούν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και φορολογικά πρόστιμα, δηλαδή επιβλήθηκαν κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή στην αγορά. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η υπερφορολόγηση είναι υπαρκτή και όχι απλώς ένα αντιπολιτευτικό εύρημα και επιχείρημα.

Μόνο τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 468 εκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια από την αρχή του έτους η δημιουργία νέων φορολογικών οφειλών τρέχει μέσο μηνιαίο ρυθμό περίπου 860 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τμηματικά μόνο φορολογικές οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018. Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις η νέα ρύθμιση είναι λιγότερο γενναιόδωρη καθώς προσφέρει μόλις 24 έως 36 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Για τις απλήρωτες φορολογικές οφειλές που συνεχίζουν να δημιουργούνται υπάρχει μόνο η δυνατότητα της ρύθμισής τους με την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων.

Στην πράξη, οι οφειλέτες θα εντάξουν τις παλιές τους φορολογικές οφειλές στη νέα έκτακτη ρύθμιση αλλά είναι πιθανό στο μέλλον να τη χάσουν αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις νέες φορολογικές τους οφειλές.

Πηγή: capital.gr (ΚΥ 19/5/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!