Κλ. Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση έκανε καλή αρχή * Στα 337,4 δισ. το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του έτους * ΟΑΕΔ: 858.069 οι άνεργοι τον Ιούνιο * Τέλος ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας από τη Δευτέρα * ΤτΕ: Πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 - Ταμειακό έλλειμμα 3,388 δισ. ευρώ * Στο 0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

15/5/19

120 δόσεις και για τις οφειλές των συνταξιούχων


Και οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με παρακράτηση σήμερα από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις, θα ενταχθούν τελικά στο σχήμα των 120 δόσεων. Στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της μηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που μένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Η ρύθμιση αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο με νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους που θα μπορέσουν να "αποχωρήσουν" από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να... απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια.

Την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις για το υπόλοιπο των οφειλών των συνταξιούχων ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Ο ίδιος παρουσίασε ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο, αν κάποιος όφειλε 20.000 ευρώ μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί και να συμψηφίσει τις οφειλές του σε 40 δόσεις, αν όμως, έβγαζε σύνταξη 500 ευρώ στο τέλος δεν θα του έμενε για 40 μήνες τίποτα στο χέρι.Προσοχή, η εν λόγω ειδική κατηγορία συνταξιούχων θα μπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων το υπόλοιπο της οφειλής που δεν έχει εξοφληθεί, ενώ ποσά που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προϊσχύον θεσμικό πλαίσιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που όφειλαν έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι που όφειλαν έως 15.000 ευρώ και οι αγρότες με χρέη έως 4.000 ευρώ συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις.

Πηγή: Έθνος (ΤΕ 15/5/19)Δείτε ακόμα:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!