Σάββατο 11 Μαΐου 2019

120 δόσεις: Σε ορίζοντα 5ετίας η συνταξιοδότηση 80.000 οφειλετών των Ταμείων


Έως το 2023 θα ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική "έξοδος" των 80.000 "εγκλωβισμένων" οφειλετών των Ταμείων, οι οποίοι, αν και θα μπορούσαν να "βγουν" στη σύνταξη, δεν "βγαίνουν" ακριβώς λόγω των ασφαλιστικών χρεών τους.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των Ταμείων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σύμφωνα με τις οποίες κοντά στους 80.000 "συνταξιοδοτήσιμους" οφειλέτες θα μπορούν να λάβουν σύνταξη, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Με άλλα λόγια, η ενδεχόμενη "έξοδος" στη σύνταξη για τους εν λόγω οφειλέτες (εφόσον ενταχθούν πρώτα στη ρύθμιση των 120 δόσεων) αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ορίζοντα 5ετίας και όχι έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τις αρχές του επόμενου. Και αυτό γιατί δεν είναι όλοι εκ των προαναφερθέντων οφειλετών εκείνοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος.

Αντίθετα, μία μερίδα μόνο έχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα το 2019, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια (δηλ. 2020, 2021, 2022, 2023). Αυτό σημαίνει πως η οικονομική ανακούφιση για την κατηγορία αυτή των ηλικιωμένων, κατά βάση, οφειλετών αυτών θα έλθει σταδιακά, και όχι άμεσα για όλους.



Από την άλλη μεριά, όμως, η σταδιακή αυτή συνταξιοδοτική "έξοδος" των ταμείων δεν θα επιβαρύνει απότομα τα Ταμεία, όπως θα συνέβαινε αν "έβγαιναν" όλοι αυτοί οι οφειλέτες φέτος ή τον επόμενο χρόνο στη σύνταξη.

Πράγματι, το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση τέως αυταπασχολούμενων ή αγροτών, οι οποίοι έχουν σταματήσει την επαγγελματική δραστηριότητά τους, αλλά επειδή έχουν φορτωθεί με υπέρογκα ασφαλιστικά χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ, το τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ, δεν μπορούν να "βγουν" στη σύνταξη, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν έως τώρα εφάπαξ, είτε σε 12 δόσεις (μέσω της "πάγιας ρύθμισης"), είτε σε έως 40 δόσεις μέσω αντίστοιχων παρακρατήσεων στη σύνταξή τους (εφόσον έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα και οι οφειλές τους βρίσκονται κάτω από το ανώτατο πλαφόν το οποίο προβλέπει η νομοθεσία ανά Ταμείο).

Συγκεκριμένα, οι "συνταξιοδοτήσιμοι" οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις, αφού πρώτα "κουρευτούν" οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα επί των κύριων οφειλών κατά 85%. Οι δόσεις μπορούν να αρχίσουν να καταβάλλονται από όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αμέσως (σ.σ.: μετά την ένταξή τους) και όταν θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα να συνεχίσουν να παρακρατούνται από τη σύνταξή τους.

Ειδικά για τους οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ, θα δίδεται η δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών της περιόδου 2002-2016 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση 65% στα χρέη τους. Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αναλογικά συντάξεις.

Πηγή (ΣΑ 11/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!