Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα Ταμεία – Πώς θα υποβάλετε την αίτηση


Ξεκινά σήμερα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α., για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α., Αγ. Κων/νου 8.

Αμέσως μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

Η πλατφόρμα αυτή που θα "φιλοξενείται" στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Θα παραμείνει ανοιχτή έως και την 30ή Σεπτεμβρίου. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι προς ένταξη στη νέα ρύθμιση οφειλέτες θα έχουν στη διάθεσή τους λίγο παραπάνω από τέσσερις μήνες ή περίπου 130 μέρες προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις.

"Η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του, μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Οι προσαυξήσεις κουρεύονται κατά 85% και, εάν επιλέξουν και το κούρεμα της βασικής οφειλής, θα έχουν μείωση κατά περίπου 65% της συνολικής οφειλής τους", δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν δεν θέλει το κούρεμα της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

"Η πλατφόρμα θα είναι εύχρηστη, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος συνταξιούχος να μπορεί να ενταχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση. Δεν υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι οι ασφαλισμένοι με οφειλές- είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις για τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων τους -όλοι εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς κριτήρια. Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί", διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.



Οι ενδιαφερόμενοι (ασφαλισμένοι και εργοδότες) που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία υποβολής της αίτησής τους:

- Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka. gov.gr) θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθµιση οφειλών βάσει του νόµου...» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισµένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι». Από την εν λόγω επιλογή θα εισέρχονται όλοι στο «µενού» της νέας ρύθµισης.

- Αφού ο οφειλέτης πατήσει το κουµπί «Ενηµερώθηκα», θα εµφανίζεται η σελίδα για την πιστοποίηση του χρήστη, βάσει των κωδικών Taxisnet, και θα ακολουθεί η σχετική επιβεβαίωση µε το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

- Στη συνέχεια θα εµφανίζονται εξειδικευµένο ενηµερωτικό για τους όρους της ρύθµισης, στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη από το µητρώο, καθώς και η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το email του ασφαλισµένου ή εργοδότη ή συνταξιούχου. Σε αυτό το βήµα ο χρήστης θα µπορεί να επικαιροποιεί στοιχεία επικοινωνίας, αλλά όχι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

- Αφού ο οφειλέτης πατήσει «Αποδοχή των όρων της ρύθµισης», θα ακολουθήσουν ορισµένα ερωτήµατα, όπως αν έχει αναστολή οφειλών, αν έχει ενταχθεί στον νόµο 3869/2010 (νόµος Κατσέλη) ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Αν εµπίπτει σε µία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις, η εφαρµογή δεν θα προχωρά, διότι θα απαιτείται ενηµέρωση από το περιφερειακό κατάστηµα του ΕΦΚΑ (π.χ. ως πότε έχει αναστολή κ.λπ.). Εφόσον ο οφειλέτης δεν ανήκει σε µία από τις τρεις αυτές κατηγορίες, η διαδικασία θα προχωρά και ο χρήστης θα πατά «Επιβεβαίωση».

- Στη συνέχεια θα επιλέγει πρώην Ταµείο (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) και θα πατά την επιλογή «Αίτηµα ενηµέρωσης». Εφόσον είναι ασφαλισµένος του ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ, αυτόµατα θα του εµφανίζονται το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016, διαιρεµένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», καθώς και οι µήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Στην ίδια οθόνη οι ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ θα βλέπουν αυτόµατα και το ποσό της νέας οφειλής τους, είτε µε επανυπολογισµό για τα χρόνια που αντιστοιχούν στη 15ετία 2002-2016, είτε χωρίς επανυπολογισµό. Και στις δύο περιπτώσεις θα εφαρµόζεται «κούρεµα» προσαυξήσεων 85%.

- Ακολουθεί η επιλογή «Θέλετε επανυπολογισµό;», στην οποία ο ασφαλισµένος ΟΑΕΕ απαντά µε «ναι» ή «όχι». Οι αγρότες του ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόµατα το «κούρεµα» προσαυξήσεων 100%. Αν ο οφειλέτης είναι σε άλλο φορέα (π.χ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), µετά το «αίτηµα ενηµέρωσης», θα εµφανίζεται µήνυµα για αναµονή στοιχείων και ενηµέρωση µε νέο µήνυµα, µόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιµα.

- Για τα χρέη του 2017 και του 2018 θα υπάρχει ξεχωριστή επιλογή, την οποία όλοι οι οφειλέτες θα επιλέγουν, εφόσον έχουν χρέη την εν λόγω διετίας, και αυτόµατα θα εµφανίζεται η σχετική ενηµέρωση από την ΗΔΙΚΑ.

- Ακολουθεί η επιλογή αν ο οφειλέτης θέλει να προχωρήσει στη ρύθµιση µε όσα στοιχεία είναι διαθέσιµα ή να σταµατήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει. Αν επιλέξει να προχωρήσει, θα επιβεβαιώνει την οριστική υποβολή, θα πατά «Τέλος αίτησης» και θα παίρνει αριθµό πρωτοκόλλου, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα το αίτηµα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Εντός τριών ηµερών ο οφειλέτης θα πρέπει να πιστοποιηθεί –αν δεν είναι ήδη πιστοποιηµένος– στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ. Η διαδικασία θα συνεχίζεται από εκεί µε τους κωδικούς Τaxisnet.

- Αφού ο χρήστης πιστοποιηθεί στο ΚΕΑΟ και το Κέντρο βεβαιώσει τη νέα οφειλή του από τον ΕΦΚΑ, ο ασφαλισµένος θα εισέρχεται ξανά στο www.efka.gov.gr, και ειδικότερα στην πλατφόρµα του ΚΕΑΟ, και θα ρυθµίζει τη νέα οφειλή του, επιλέγοντας τις δόσεις που επιθυµεί (έως 120), µε µοναδικό κριτήριο το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες) ανά δόση. Οι εργοδότες θα έχουν δικαίωµα να επιλέξουν εφάπαξ αποπληρωµή.

- Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει το πλήθος των δόσεων και συµφωνήσει µε τα δεδοµένα της ρύθµισης, θα επιβεβαιώνει την ένταξή του πατώντας το αντίστοιχο κουµπί. Η ρύθµιση θα έχει ολοκληρωθεί.



Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση, δέκα είναι τα σημεία – κλειδιά της νέας ρύθμισης:

1) Μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κλπ.). Σημειώνεται, όμως, δεδομένων των διαφορετικών όρων υπαγωγής στη ρύθμιση για κάθε ένα ταμείο, υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικής ρύθμισης για κάθε μία ξεχωριστή κατηγορία χρέους. Πχ έστω επαγγελματίας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης με προσωπικό. Χρωστά τόσο προς τον τ. ΟΑΕΕ, όσο και προς το τ. ΙΚΑ. Μπορεί να εντάξει στις 120 δόσεις χωριστά τα χρέη προς τον τ. ΟΑΕΕ και χωριστά προς το τ. ΙΚΑ.

2) Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος ενταχθεί σε δύο ταυτόχρονα ρυθμίσεις (πχ μία για το ΙΚΑ και μία για τον ΟΑΕΕ), η απώλεια μία ρύθμισης, σε περίπτωση μη καταβολής των δύο διαδοχικών δόσεων ή μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών για τη μία ρύθμιση, δεν σηματοδοτεί την απώλεια της άλλης.

3) Ωστόσο, η "τιμωρία" για όποιον επαγγελματία αθετήσει τη ρύθμιση προς τον τέως ΟΑΕΕ ή το τέως ΕΤΑΑ, θα είναι σκληρή εφόσον έχει προηγούμενα έχει επιλέξει τον επανυπολογισμό των απλήρωτων εισφορών του για την περίοδο 2002-2016, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή δεν είναι άλλη από την αναβίωση των παλιών, προ του επανυπολογισμού, χρεών, αφού –βέβαια – αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλλε.

4) Ελάχιστη υποχρέωση όποιων επαγγελματιών ενταχθούν στη ρύθμιση για χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ είναι, πέραν, της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, η καταβολή των κατωτάτων εισφορών κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί η "έναντι" καταβολή των τρεχουσών εισφορών για να είναι κανείς συνεπής προς τη ρύθμιση.

5) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι απλήρωτες εισφορές του 2018. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2018. Έτσι, δεν είναι σαφή τα τελικά χρέη της περασμένης χρονιάς.

6) Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως όποιος επαγγελματίας ή αγρότης πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019, αλλά παράλληλα χρωστά εισφορές το 2017 -2018, οι πληρωμή που (νομίζει ότι) κάνει για το 2019 θα πιστωθεί για την περασμένη διετία. Έτσι, θα μπορεί να ρυθμίσει το υπόλοιπο του χρέους του 2017 -2018, ενώ θα συνεχίσει να χρωστά το 2019. Πχ έστω επαγγελματίες χρωστά τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2018 αλλά και τις εισφορές του α’ 4μήνου του 2019. Πληρώνοντας τις εισφορές του α΄ τετραμήνου, οι πληρωμές αυτές θα πιστωθούν στο 4μηνο Ιουλίου –Οκτωβρίου. Έτσι θα συνεχίσει να χρωστά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, αλλά και το α΄ τετράμηνο του 2019…

7) Στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μπορούν να ενταχθούν τα χρέη προς το ΕΤΕΑΕΠ για την περίοδο 2017 -2018. Αυτά θα πρέπει να πληρωθεί με βάση το υπάρχον πλάνο 36 δόσεων, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού –εφάπαξ. Ωστόσο εντάσσονται στη ρύθμιση τα χρέη προς τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για την προ του 2017 περίοδο. Επίσης για το 2002-2016 μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, οι οφειλέτες να τα επανυπολογίσουν.

8) Ο επανυπολογισμός των χρεών προς το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο 2002-2016 οδηγεί σε μείωση των καταβλητέων εισφορών μαζί και της μελλοντικής σύνταξης. Αν και η διαδικασία αυτή είναι εθελοντική, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε ο ΕΤΕΑΕΠ ενημερώνουν τους οφειλέτες ποια θα είναι η σύνταξη ή το εφάπαξ που θα πάρουν, εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό.

9) Στη ρύθμιση εντάσσονται υποχρεωτικά και χρέη των επαγγελματιών προς τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι για το διάστημα για το οποίο οι αυτοασφαλισμένοι δεν κατέβαλλαν τρέχουσες εισφορές, προφανώς είχαν αποκλειστεί από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ένταξη των χρεών αυτών στη ρύθμιση, επαναφέρει μεν στον οφειλέτη την ασφαλιστική ικανότητα του, αλλά αυτό –σύμφωνα με κύκλους της αγοράς- θα μπορούσε να γίνει και μόνο με την καταβολή τρεχουσών εισφορών υπέρ της υγείας και όχι με την αναδρομική εξόφληση παλιών εισφορών.

10) Από αυτήν την άποψη, αποτελεί –κατά ορισμένους παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου – παράδοξο το γεγονός ότι δεν διαγράφονται πλήρως όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα επί των οφειλών, αν μη τι άλλων, των αυτοασφαλισμένων. Αντ’ αυτού, προβλέπεται "κούρεμα" 85%.

Πηγή: capital.gr (ΤΕ 22/5/19)



Δείτε ακόμα:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!