Πλέονασμα €916 εκατ. στο πεντάμηνο του 2019 * Αυξήθηκαν κατά 2,1% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ * Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου * Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

2/4/19

Ποιους οφειλέτες εξακολουθεί να εξυπηρετεί ο Νόμος Κατσέλη


Μπορεί ο Νόμος Κατσέλη να καταργήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου ως προς το άρθρο 9 που αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας, όμως τα υπόλοιπα άρθρα του επίμαχου νόμου 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζουν να ισχύουν και μάλιστα συγκεντρώνουν και αξιοσημείωτο ενδιαφέρον.

Στο διάστημα από τις 28 Φεβρουαρίου 2019, οπότε έληξε η ισχύς του Νόμου Κατσέλη και μέχρι σήμερα, κάθε μέρα υπερχρεωμένοι οφειλέτες καταφεύγουν στα Ειρηνοδικεία και ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους κάνοντας χρήση των υπόλοιπων διατάξεων του ευεργετικού Νόμου.

Με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, οι οφειλέτες επικαλούνται αδυναμία καταβολής των χρεών και ρύθμιση των οφειλών τους με δικαστική απόφαση. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ζητούν ακόμη και ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη.Οι δικηγόροι αναφέρουν λέει ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν είναι ενυπόθηκα. Ακόμη αφορούν σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέτοιου περιεχομένου αιτήσεις κατατίθενται σχεδόν καθημερινά.

«Διαπιστώνουμε πράγματι ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Οφειλέτες που είτε δεν έχουν περιουσία στο όνομά τους είτε θεωρούν ασύμφορο να διατηρήσουν τα ακίνητά τους αιτούνται υπαγωγή και μάλιστα δικαιολογημένα», εξηγούν νομικοί. Στις εν λόγω ρυθμίσεις εφαρμόζεται κούρεμα των χρεών που μπορεί να φθάνει και να ξεπερνά το 50% και προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τα οικονομικά κριτήρια του οφειλέτη.

«Στο παρελθόν υπήρξαν αποφάσεις με ικανοποιητική περικοπή των οφειλών. Οι αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν προστασία της κύριας κατοικίας είναι εξίσου ευνοϊκές όπως οι αποφάσεις με την προστασία της κύριας κατοικίας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα ιδιαίτερα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία που έχει ο αιτών τη ρύθμιση».

Στις αιτήσεις εντάσσονται και οφειλές όπως προς τον ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ, όμως στο κομμάτι αυτό συνήθως οι αποφάσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για νομικούς λόγους. Ενας μικρός αριθμός των οφειλετών τέλος, αιτείται ένταξη στη ρύθμιση ζητώντας παράλληλα ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. «Υπάρχουν πράγματι οφειλέτες που θεωρούν ζημιογόνο να διατηρήσουν τα ακίνητά τους. Το έχουμε συναντήσει στο παρελθόν, το συναντούμε και τώρα», προσθέτουν οι νομικοί.

(ΤΡ 2/4/19)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!