Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Τα νέα όρια ηλικίας για γρήγορη σύνταξη (πίνακες)


Χιλιάδες ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ, 60-62 ετών, που αποχωρούν με χρόνο διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας, ωφελούνται με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία ανοίγει «παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη μέχρι και δύο χρόνια νωρίτερα.

Η νέα ευνοϊκή ερμηνευτική ρύθμιση, που ψαλιδίζει μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας, αφορά κατά κύριο λόγο δύο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ που «κλειδώνουν» τώρα σύνταξη-εξπρές.

Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να αποχωρίσουν νωρίτερα από τα 62.

Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωναν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.



Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Όσοι είχαν διαδοχική με τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ, ή το ΕΤΑΑ, και έκαναν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016 αλλά απορρίφθηκε, θα πρέπει να επανέλθουν με νέα αίτηση και ο φάκελός τους θα διαβιβαστεί στον προηγούμενο φορέα εφόσον έχουν κλείσει το 60ό έτος (αντί 62).

Όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ είναι σε εκκρεμότητα από 13/5/2016 και μετά, επειδή οι ασφαλισμένοι δεν είχαν «πιάσει» το 62ο έτος, για να εξεταστούν οι προϋποθέσεις από τους προηγούμενους φορείς, «ξεπαγώνουν» άμεσα για όσους έχουν κλείσει το 60ό έτος.

Όσοι σκοπεύουν να κάνουν αίτηση και ως το 2016 είχαν διαδοχική ασφάλιση με τελευταίο ταμείο τον ΟΑΕΕ και προηγούμενο το ΙΚΑ θα εξεταστούν με τα όρια ηλικίας του ΙΚΑ, εφόσον δεν πιάνουν τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ.

Ειδικά σε αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων, με το προηγούμενο καθεστώς ο ΟΑΕΕ θα έστελνε την αίτηση στο ΙΚΑ μετά το 62ο έτος, ενώ τώρα θα την στείλει μόλις συμπληρώνουν το 60ό έτος.

Όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση με εναλλαγή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ ως τελευταίο Ταμείο γλιτώνουν και το 60ό έτος, καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με ένα από τα όρια ηλικίας που ισχύουν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα οποία ξεκινούν από τα 55 για μειωμένη και από τα 58,5 για πλήρη.

Τα βήματα για γρήγορη σύνταξη – Τι πρέπει να κάνετε την κρίσιμη ώρα

Μπαράζ ερωτήσεων από χιλιάδες ασφαλισμένους για την κρίσιμη στιγμή της σύνταξης. Βήμα-βήμα να δούμε όλα τα σημεία:

Πώς βρίσκω τον χρόνο ασφάλισης; Ο κάθε ασφαλισμένος σε έναν και μόνο φορέα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισής του. Ζητάει την έκδοση απόφασης ανακεφαλαίωσης.

Τι μου παρέχει αυτή η εξέλιξη; Μου παρέχει το διαβατήριο για την τελική έκδοση της απόφασης για σύνταξη, αφού δείχνει τον χρόνο ασφάλισής μου.

Πότε ξεκινώ αυτήν τη διαδικασία; Έναν με ενάμιση χρόνο πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης, γιατί οι υπηρεσίες αργούν.

Μπορώ να εξαγοράσω χρόνο; Ο ασφαλισμένος 6-8 μήνες πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης οφείλει να υποβάλει τα αιτήματα για την έκδοση αποφάσεων εξαγοράς ή αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Πώς εξοφλείται η αγορά; Είτε με δόσεις είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη. Όμως θα εξασφαλίσει την έκδοση προσωρινής σύνταξης, καθώς χωρίς αυτές η σχετική διαδικασία θα καθυστερήσει πάρα πολύ.

Πώς λαμβάνω τις βεβαιώσεις επιδοτούμενων ετών; Από το Ταμείο σας. Γρηγορότερα στη σύνταξη βγαίνουν οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν επιδοτούμενους χρόνους, όπως ανεργία, ασθένεια. Εδώ προσοχή! Οπωσδήποτε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βεβαιώσεων επιδότησης πριν από την αίτηση, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα αναζήτησης άλλων εγγράφων.

Έχω ένσημα από αρκετά Ταμεία! Εδώ είναι απαραίτητη η έκδοση βεβαιώσεων για τον χρόνο που έχετε σε άλλα Ταμεία, πλην αυτού που έχετε υποβάλει το αίτημα για σύνταξη.

Πώς υποβάλλω την αίτηση για σύνταξη; Η αίτηση υποβάλλεται σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα από όλους τους ασφαλισμένους μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet.

Ποια η συνέχεια της αίτησης; Ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης.

Πού την υποβάλλω; Στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία συντάξεων του τελευταίου φορέα στον οποίο είχατε ασφαλιστεί (για τους μισθωτούς αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας).

Αν δεν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία, τι γίνεται; Διαβιβάζεται στην αρμόδια.

Ποια τα δικαιολογητικά; Αναφέρονται αναλυτικά στην αίτηση συνταξιοδότησης, ανάλογα και με τα πεδία της αίτησης που έχουν συμπληρωθεί.

Τι κάνω αν εμφανιστεί πρόβλημα; Απευθύνεστε στην υπηρεσία υποστήριξης (1555).

Ήμουν ασφαλισμένος σε δυο Ταμεία. Ποιον αριθμό συμπληρώνω; Τον αριθμό μητρώου του τελευταίου φορέα.

Ποια τα οφέλη από εξαγορά ενσήμων;

• Η μείωση των ορίων ηλικίας.
• Η μείωση του πραγματικού εργάσιμου βίου.
• Η έξοδος στη σύνταξη αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Πέραν της εξαγοράς τι άλλο πρέπει να προσέξω;

1. Πότε πρέπει να τα αναγνωρίσουν.
2. Σε ποιον φορέα (αν υπάρχουν διαδοχικά Ταμεία).
3. Πόσα χρόνια γλιτώνουν από το όριο ηλικίας και τον εργάσιμο βίο.
4. Πόσο μετρούν στο ποσό της σύνταξης.

Ποια τα 6 καίρια σημεία εξαγοράς;

1. Ο χρόνος της ανεργίας και της ασθένειας είναι δωρεάν, εφόσον οι ασφαλισμένοι που έμειναν άνεργοι για κάποια διαστήματα ή είχαν απουσιάσει λόγω βραχύβιας ή μεγαλύτερης ασθένειας είχαν επιδοτηθεί για τους λόγους αυτούς με επίδομα ανεργίας ή με επίδομα ασθένειας.

2. Οι υπόλοιποι πλασματικοί χρόνοι (παιδιών, σπουδών, κενά ασφάλισης) αναγνωρίζονται στα συντάξιμα έτη, κατόπιν εξαγοράς.

3. Η εξαγορά ακρίβυνε με τον νόμο Κατρούγκαλου και για όποιον κάνει αίτηση από 13/5/2016 και μετά ο κάθε μήνας κοστίζει εισφορά ίση με το 20% του μισθού.

4. Όσοι έκαναν αίτηση πριν από τον νόμο πληρώνουν για όλους τους χρόνους 168 ευρώ τον μήνα και για τη στρατιωτική θητεία εισφορά 20% του μισθού, με έκπτωση κατά 35% ή 50%, όχι όμως κάτω από τα 168 ευρώ τον μήνα.

5. Για τους γονείς, που απέκτησαν παιδί μετά το 2000, η νομοθεσία προβλέπει από ένα έως πέντε πλασματικά έτη δωρεάν, με μία προϋπόθεση όμως: Τα έτη αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν δωρεάν από τους ασφαλισμένους, είτε από τον άνδρα είτε από τη γυναίκα, για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις πλήρους σύνταξης

6. Ο χρόνος της ειδικής εξάμηνης άδειας μητρότητας είναι συντάξιμος και προστίθεται στον συνολικό χρόνο ασφάλισης, χωρίς εξαγορά.

Η αναγνώριση ετών στο Δημόσιο για 25ετία, 36 και 37 έτη

Στο Δημόσιο η εξαγορά πλασματικού χρόνου χρησιμοποιείται από άνδρες και γυναίκες υπαλλήλους στις εξής περιπτώσεις:

1. Για να συμπληρώσουν 25ετία έως το 2010 και έτσι να κατοχυρώσουν την έξοδο είτε με διατάξεις μητέρων, όσες είχαν ανήλικο, είτε με 35ετία από το 58ο έτος και μετά, είτε με 37ετία, με το όριο ηλικίας που ισχύει στον πίνακα 1 του Ν. 4336/2015 για το 55ο έτος, εφόσον προσλήφθηκαν στο Δημόσιο μετά το 1983 και έχουν ασφαλιστεί σε άλλα Ταμεία (διαδοχική) πριν από το 1983.

2. Για να συμπληρώσουν είτε την 25ετία κατά τα έτη 2011 και 2012 είτε τα συνολικά απαιτούμενα έτη για σύνταξη με 36 και 37 χρόνια ασφάλισης, με τα όρια ηλικίας που θα ισχύουν όταν κλείσουν το 58ο και το 59ο έτος.

3. Για να συμπληρωθεί η 25ετία τα έτη 2010, 2011 ή 2012 από όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο, ακόμη και μετά το 1993 αλλά είχαν ασφάλιση πριν από το 1993 σε άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ) και στις κρίσιμες αυτές χρονιές (2010-2011-2012) δεν συμπληρώνουν 25ετία με τα ένσημα Δημοσίου και ΙΚΑ. Η προϋπόθεση για να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο είναι να έχουν 15ετία στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, υπάλληλος που προσλήφθηκε το 1995 και είχε δύο χρόνια ένσημα πριν από το 1993 στο ΙΚΑ συμπληρώνει το 2011 τα 16 χρόνια στο Δημόσιο και με τα δύο χρόνια ΙΚΑ φτάνει στα 18. Με τα έτη αυτά δεν κατοχυρώνει τίποτε ευνοϊκότερο από τη σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια.

Μπορεί όμως να αναγνωρίσει τέσσερα χρόνια σπουδών και άλλα τρία έτη από στρατιωτική θητεία ή παιδιά, ώστε το 2011 να έχει 25ετία. Αυτομάτως κατοχυρώνει σύνταξη με ανήλικο από τα 55 με τον ελάχιστο χρόνο των 25 ετών, αλλά και σύνταξη με συνολικό χρόνο 36 ετών, με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν κλείσει τα 58. Μάλιστα, για να φτάσει πιο γρήγορα στα 36 έτη, μπορεί να αξιοποιήσει και επιπλέον πλασματικό χρόνο, είτε από τη στρατιωτική θητεία είτε από τα παιδιά (ιδίως αν έχει δύο ή περισσότερα) είτε και από κενά ασφάλισης για το διάστημα που μεσολάβησε μετά την ασφάλιση στο ΙΚΑ μέχρι την πρόσληψη στο Δημόσιο.




Τα νέα όρια ηλικίας



Πηγή: Παρασκήνιο (Μ. ΔΕ 22/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!