Αυξήθηκαν κατά 2,1% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ * Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 1,45 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου * Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

6/4/19

Τα αμοιβαία κεφάλαια με τις μεγαλύτερες αποδόσεις


Οι αγορές κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο γέμισαν με κέρδη τους επενδυτές όλων των κατηγοριών και όλων των γεωγραφικών περιοχών: Από τους μετόχους των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων, έως τους ριψοκίνδυνους «παίκτες» των αναδυόμενων χωρών και φυσικά τους Έλληνες εκείνους που επέμειναν σε μετοχές και ομόλογα.

Επίσης, λόγω του ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων υψηλότερη απόδοση σημείωσαν όσα εστιάζουν στο αμερικανικό νόμισμα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι και τα υψηλά κέρδη που έχουν σημειώσει από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, οι μεριδιούχοι όλων των κατηγοριών των ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Ειδικότερα, η κατάσταση ανά κατηγορία Α/Κ, έχει ως εξής:Μετοχικά Ελλάδας: Κέρδη από 7,7% έως και 18,56% σημείωσαν και τα σαράντα Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το γεγονός ότι στη γενικότερη άνοδο του Γενικού Δείκτη συνέβαλαν αυτή τη φορά και οι τράπεζες, είχε ως αποτέλεσμα να δούμε υψηλές αποδόσεις τόσο στα Α/Κ που εστιάζουν στα blue chips, όσο και σε εκείνα που επικεντρώνονται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τις μεγαλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Α/Κ Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (+18,56%), CPB Ελληνικό (+17,57%), Athos High Peaks (+16,79%), Δήλος Blue Chips (+16,69%), Πειραιώς Μετοχικό (+15,66%) και Τriton Αναπτυξιακό (+15,45%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Το ζήτημα της Ιταλίας διευθετήθηκε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου και οι αποδόσεις (yields) των κρατικών μας ομολόγων αποκλιμακώθηκαν. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, άνοδο σημείωσαν κατά το πρώτο φετινός τρίμηνο και τα 39 Α/Κ της κατηγορίας, με τις υψηλότερες αποδόσεις να σημειώνουν τα: Athos Recovery Ελληνικό (+7,4%), Alpha Ελληνικό Institutional (+7,25%), Eurobank I LF Greek Government (+7,16%), Alpha Trust Ομολογιών (+7,08%) και NN Hellas Ομολογιακό (+7,01%).

Μετοχικά Αναπτυγμένων Χωρών: Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και τα 15 Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα τα MetLife Διεθνών Αναπτυγμένων Αγορών (+15,9%), NBG International Funds SICAV Global Equity B (+13,64%) και Alpha Global Blue Chips (+12,42%).

Μετοχικά Αμερικής: Με «συν» έκλεισαν και τα τρία Α/Κ της κατηγορίας (+13,72% για το Triton American, +12,35% για το Πειραιώς US Μετοχικό).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Άνοδο σημείωσαν και τα οκτώ Α/Κ της κατηγορίας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, με πρώτα τα Piraeusinvest European Equity Retail (+12,33%), Πειραιώς Eurozone (+10,59%) και NBG International SICAV European AllstarsB (+10,47%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Και τα οκτώ Α/Κ της κατηγορίας σημείωσαν άνοδο, με πρώτα τα MetLife Αναδυόμενων Αγορών BRIC (+10,48%), Allianz Αναπτυσσόμενων Αγορών ΕΜΕΑ (+9,27%) και Eurobank LF Equity Emerging Europe (+8,28%).

Ομολογιακά Διεθνή: Μόνο δύο από τα 25 Α/Κ της κατηγορίας γράφουν ζημίες (και μάλιστα οριακές) κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο. Καλύτερες επιδόσεις έχουν αποφέρει τα Allianz Ευρωπεριφέρειας (+7,84%), Δήλος US Bond (+3,68%), Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+3,13%).

Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών: Άνοδο σημειώνουν και τα έντεκα Α/Κ της κατηγορίας, με πρώτα σε αποδόσεις να είναι τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+4,68%), Triton Ομολογιών Αναπτυγμένων Χωρών (+4,65%) και Interamerican Δολαρίου Ομολογιακό (+3,47%).

Funds of Funds Μετοχικά: Και στην κατηγορία, θετικές αποδόσεις σημειώνουν όλα (35) τα αμοιβαία κεφάλαια, με πρώτα τα Alpha Cosmos Stars USE Μετοχικό (+15,36%), Eurobank I Equity Blend (+13,77%), Alpha Lux Global Equity (+13,71%) και CPB Premium Selection (+13,68%).

Από τις άλλες κατηγορίες Α/Κ ξεχώρισαν μεταξύ άλλων τα Eurobank LF Fund of Funds Global High (+10,17%), Allianz Μικτό Εσωτερικού (+14,5%), Alpha Ελληνικό Μικτό (+11,17%), Euroxx Hellenic Recovery Balanced Fund (+11,1%) και Πειραιώς Διεθνές Εταιρικών Ομολόγων (+4,38%).
ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.

Πηγή (ΣΑ 6/4/19)Δείτε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!