Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό χάνουν το επίδομα στέγασης


Χιλιάδες φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό χάνουν το επίδομα στέγασης λόγω των απαράδεκτων περιοριστικών όρων που έχουν βάλει τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με στόχο να περιορίσουν τους δικαιούχους.

Το επίδομα στέγασης, που λογικά θα έπρεπε να βοηθάει όλες τις ευάλωτες ομάδες, χάνει τελικά τον στόχο του! Οι φοιτητές που δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους δεν μπορούν να το πάρουν!

Επίσης, οι νέοι, εφόσον αμείβονται με τα 546 ευρώ του αυξημένου κατώτατου μισθού, αποκλείονται καθώς ξεπερνούν τα εισοδηματικά όρια... για λίγα μόνο ευρώ!



Η «Δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα άλλες δύο μεγάλες αδικίες στη χορήγηση του επιδόματος στέγασης.

• Φοιτητές: Ψυχρολουσία περιμένει όσους φοιτητές δοκιμάσουν να κάνουν αίτηση για το επίδομα στέγασης. Το σύστημα θα την απορρίψει, καθώς οι φοιτητές... δεν το δικαιούνται! Και αυτό γιατί το αυστηρό γράμμα του νόμου τούς βλέπει ως φιλοξενούμενα μέλη πολυπρόσωπου νοικοκυριού και τους εξαιρεί με το σκεπτικό ότι το επίδομα το δικαιούται ο αρχηγός της οικογένειας! Στον ορισμό του πολυπρόσωπου νοικοκυριού η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει: «Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται: α) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, β) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους». Αρα, όπως εξηγούν τα αρμόδια υπουργεία, «οι φοιτητές έως 25 ετών μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο σε αίτηση μόνο ως μέλη άλλου νοικοκυριού και όχι να υποβάλουν μόνοι τους αίτηση για το επίδομα»!

• Νέοι με κατώτατο μισθό: Οπως τονίζει η ομάδα «Generation 400», «για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, για έναν νέο μισθωτό εργαζόμενο δηλαδή, το επίδομα είναι 70 ευρώ ανά μήνα. Αυτός ο νέος εργαζόμενος αμείβεται (με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού) με 546 ευρώ καθαρά τον μήνα, δηλαδή έχει ετήσιο εισόδημα 7.644 ευρώ. Αυτός ο εργαζόμενος δεν δικαιούται επίδομα ενοικίου! Γιατί; Γιατί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό»!

Την εβδομάδα πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα το διάστημα από 15 έως 20 Απριλίου θα γίνει η πληρωμή για την πρώτη δόση και τα αναδρομικά για το επίδομα ενοικίου 2019. Σε αυτήν τη φάση επίδομα ενοικίου θα εισπράξουν 153.141 νοικοκυριά σε σύνολο 186.543 δικαιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις μέσα στον Μάρτιο, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Από τους υπόλοιπους, 15.103 δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά για δύο μήνες από 1ης Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή Φεβρουάριο και Μάρτιο, και οι 219 για έναν μήνα, μόνο για τον Μάρτιο. Χωρίς αναδρομικά θα μείνουν 17.152 δικαιούχοι.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Επίδομα Στέγασης

(ΠΑ 5/4/19)



Δείτε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!